МВФ: ситуація на ринках, що розвиваються стала небезпечною

Субота, 1 лютого 2014, 09:39

У Міжнародному валютному фонді заявили, що різке погіршення ситуації на фондових і валютних ринках країн, що розвиваються вимагає "термінових" у відповідь рішень.

Про це пишуть "Весті.Економіка".

Протягом останніх декількох тижнів з цілої низки країн сегмента emerging markets було відзначено ослаблення котирувань національних валют укупі з падінням фондових індексів.

Центробанкам країн доводиться витрачати істотні кошти на підтримку національних валют, інвестори в масовому порядку виводять свої гроші з фондів, орієнтованих на інвестиції в ринки, що розвиваються.

Реклама:

За даними агентства Reuters, в МВФ заявили про необхідність термінових дій у відповідь рішень, для того щоб запобігти подальше погіршення ситуації в масштабі всієї світової економіки.

"Зараз важко виділити якусь одну причину, яка привела до серйозного погіршення картини з ринків. Проте підвищена волатильність показує всю складність ситуації, з якою зіткнулися багато країн. Вони змушені працювати в умовах, коли вартість запозичення на зовнішніх ринках зростає, при цьому ціни на сировинні активи знижуються, а темпи зростання їх економік сповільнюються.

Ряд країн вже прийняли власні заходи для протидії негативним явищам. Однак цього недостатньо. Необхідно прийняття координованих заходів. Крім того, у разі низки країн необхідні термінові дії у відповідь щодо поліпшення макроекономічної ситуації і довіри інвесторів до політики фінансової влади.

Підвищена волатильність на ринках, що розвиваються є сигналом для світових центробанків. Вони повинні намагатися сприяти збереженню достатніх рівнів ліквідності на світових ринках капіталу".

Тим часом, експерти відзначають, що окремі центробанки поки ігнорують погіршення ситуації на ринках, що розвиваються.

Зокрема, за підсумками дводенного засідання ФРС США було прийнято рішення про подальше скорочення стимулювання.

У цілому, за підсумками двох засідань Федерального комітету з відкритого ринку ФРС, які пройшли в два останні місяці - у грудні 2013 р і січні 2014 р, - обсяг вливань ліквідності з боку ФРС був скорочений на 20 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!