"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Російська "Газпром нєфть" отримала першу нафту в Іраку

Четвер, 9 січня 2014, 20:46

"Газпром нєфть" наприкінці грудня 2013 отримала першу нафту на родовищі Бадра на сході Іраку.

Про це йдеться в поширеному повідомленні компанії, передає Lenta.ru.

За добу в режимі фонтанування на родовищі з однієї свердловини було отримано сім тисяч барелів нафти. В даний час на Бадрі проходять випробування ще дві свердловини.

У 2014 році "Газпром нєфть" збирається почати роботу з китайською компанією ZPEC щодо буріння 6 експлуатаційних свердловин.

Реклама:

Крім того, на родовищі планується будівництво центрального пункту збору, чия проектна потужність становитиме 170 тисяч барелів на добу, а також пункт з переробки газу потужністю до 1,5 мільярдів кубометрів на рік.

Промислова експлуатація Бадри повинна початися цього року. За інформацією "Інтерфаксу", "Газпром нєфть" планувала приступити до промислового видобутку нафти в кінці 2013 року, проте через проблеми з підрядниками була змушена перенести повноцінний запуск родовища на 2014 рік.

За попередніми відомостями, Бадра містить до трьох мільярдів барелів нафти. До 2017 року обсяг видобутку на ньому повинен досягти 170 тисяч барелів на добу.

Родовище розробляється консорціумом компаній. "Газпром нєфть" є оператором проекту та володіє 30% акцій. Крім того, в консорціум входять малайзійська Petronas, якій належить 15% акцій, корейська Kogas, яка контролює 22,5% акцій і турецька TPAO. Вона розпоряджається 7,5% акцій. Решта 25% акцій належать іракській геологорозвідувальній компанії OEC.

В кінці 2012 року Багдад погрожував позбавити "Газпром нєфть" ліцензії на Бадру через те, що компанія працює в Курдистані - автономному регіоні Іраку, який не може домовитися з центральним урядом про розподіл нафтових зборів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: