"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експорт українського соняшнику впав на 80%

Четвер, 9 січня 2014, 13:11

Експорт насіння соняшнику з України у вересні-листопаді 2013/2014 маркетингового року скоротився в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 80,1% - до 11,7 тис тонн.

Про це йдеться в повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Згідно з даними УКАБ, основними контрагентами при експорті соняшнику на сьогоднішній день виступають Туреччина, Росія і Європейський союз.

"На тлі прогнозованого рекордного валового збору культури в 10-10,6 млн тонн, темпи експорту виявилися досить повільними", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

При цьому в асоціації відзначають, що в поточному МР достатньо причин для повільної експортної активності.

"Затримка з прибиранням насіння соняшнику, у зв'язку з негативними погодними умовами вересня, призвела до практично повної неможливості реалізації експорту культури на початку МР та зменшення кількості насіння експортної якості", - повідомили в УКАБ.

Також стримуючою причиною для експорту виступила негативна цінова тенденція на міжнародному ринку соняшнику, викликана падінням ціни на соняшникову олію слідом за пальмовою. У той же час, український ринок не був підданий таким коливанням ціни, як міжнародний.

"Дефіцит насіння соняшнику на внутрішньому ринку робить його продаж українським переробним підприємствам більш привабливим, ніж його експорт", - йдеться в повідомленні УКАБ.

Асоціація також прогнозує, що за підсумками поточного МР загальний експорт соняшнику може бути менше, ніж 3-3,2% від валового збору.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!