Ціни на житло у Великобританії зросли до максимуму за п'ять з половиною років

Субота, 4 січня 2014, 11:13

Ціни на житло у Великобританії в грудні зросли до максимальних значень за п'ять з половиною років, викликаючи побоювання, що брак пропозиції на ринку нерухомості штовхає ціни вгору.

Про це пишуть "Вести.ru" з посиланням на дані іпотечного кредитора Nationwide.

Згідно з даними, в грудні середня ціна житла у Великобританії становила 175,862 фунта стерлінгів, що на 8,4% дорожче, ніж у грудні 2012 року. У місячному вираженні ціни збільшилися на 1,4%.

Річні темпи зростання в грудні виявилися найшвидшими з червня 2010 року, а місячний приріст був найбільшим з серпня 2009 року.

Реклама:

У листопаді, за даними Nationwide, ціни збільшилися на 0,7% в місячному вираженні і на 6,5% в річному.

"Одна з причин прискореного зростання цін на житло полягає в тому, що обсяг пропозиції на ринку не встигає за попитом, так як кількість покупців на історичних максимумах", - сказав Роберт Гарднер, головний економіст Nationwide.

Керівництво Банку Англії стурбоване швидким зростанням цін на нерухомість у Великобританії, що сприяє зростанню ризиків появи міхура, при схлопуванні якого можуть серйозно постраждати банки і позичальники.

Раніше британський Центробанк прийняв рішення переорієнтувати свою програму пільгового кредитування Funding for Lending Scheme, запущену в червні 2012 року.

Починаючи з цього року програму FLS не можна буде використовувати для житлової іпотеки, а пільгові кредити в рамках FLS зможуть отримати лише малі та середні компанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: