Думка експерта: Найближчі перспективи зростання України залежать від ряду критичних чинників

П'ятниця, 31 січня 2014, 19:28

Найближчі перспективи зростання України залежать від ряду критичних чинників, включаючи дозвіл поточного політичного конфлікту і економічні відносини з РФ.
Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

За її словами, дані щодо реального ВВП за 4кв13 і весь рік виявилися краще наших прогнозів (+1,5% г/г і -0,7% відповідно), що, однак, було цілком очікувано в світлі нещодавно опублікованих даних по сільському господарству і промислового виробництва в останні місяці року.

"В 4 кварталі сільське господарство продемонструвало істотне зростання виробництва на 43% р/р (порівняно з оцінними 1,3% у третьому кварталі), чому сприяв рекордний урожай зернових (63 млн.т., +36% г/г) і затримка збиральної кампанії", - говорить експерт.

За словами Білан, також у грудні дещо покращилися показники в промисловості, що дозволило скоротити темпи зниження промислового виробництва в 4кв13 до 3,2% р/р з -5,0% у 3кв13.

Реклама:

У річному ж вираженні, значне зростання в сільському господарстві (+13,7% г/г) майже повністю нівелював зниження промислового виробництва на 4,7% р/р, говорить експерт.

"Найближчі перспективи зростання України залежать від ряду критичних чинників, включаючи дозвіл поточного політичного конфлікту і економічні відносини з РФ", - зазначає Білан.

За її словами, після підписання Україною в грудні угоди з РФ ми поліпшили прогноз проста ВВП в 2014 р. на 1,0 п.п. до 2,5% р/р, очікуючи, що пожвавлення торгівлі з РФ забезпечить зростання виробництва в орієнтованих на експорт галузях, а щедра фінансова підтримка РФ дозволить українській владі піти на пом'якшення фіскальної політики напередодні президентських виборів у березні 2015.

"Проте, недавня ескалація політичного протистояння всередині країни зробила перспективи подальшої підтримки з боку Росії туманними, що несе істотні ризики зниження нашого прогнозу ВВП на 2014 р", - підсумувала Білан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!