S&P знизило рейтинги ПриватБанку, Альфа-Банку та Кредобанку

П'ятниця, 31 січня 2014, 11:12

Рейтингове агентство Standard & Poor's знизило довгострокові кредитні рейтинги контрагента ПриватБанку, Альфа-Банку та Кредобанку з "В-" до "ССС+" з прогнозом "негативний" слідом за таким же зниженням суверенних рейтингів.

Про це йдеться в повідомленні агентства, передає "Інтерфакс-Україна".

Як зазначається в повідомленні, воно також підтвердило короткострокові кредитні рейтинги контрагента цих банків на рівні "С" і знизило кредитні рейтинги Кредобанку і Альфа-Банку за національною шкалою з "uaBBB-" до "uaBB-".

"На нашу думку, ПриватБанк має вищі характеристики власної кредитоспроможності порівняно з Альфа-Банком і Кредобанком. Наша оцінка SACP ПриватБанку ("b+") відображає його сильнішу, ніж у двох інших банків, ринкову позицію, конкурентоспроможність і позицію за ризиком", - наголошується в повідомленні.

Реклама:

Згідно з документом, три українських банки, що мають рейтинги S&P, як і раніше схильні до високих ризиків, пов'язаних з нестабільністю економічного та політичного середовища в країні, а суверенні ризики України будуть і надалі чинити сильний вплив на характеристики кредитоспроможності банків.

"Ми вважаємо кредитоспроможність уряду України основним фактором ризику для українських банків, оскільки їх операційна діяльність, фондування і активи в значній мірі залежать від національної економіки", - вказує агентство.

На його думку, ускладнення політичної ситуації в країні знижує ймовірність надання очікуваної фінансової допомоги з боку Росії у разі відходу у відставку уряду президента Віктора Януковича.

S&P додає, що політична нестабільність на тлі дуже слабких перспектив економічного зростання підвищує ризики для банківського сектора країни, який за своєю природою є значною мірою залежним від чинника довіри.

Агентство знову вказує, що за його базовим сценарієм курс гривні поступово стабілізується на рівні близько 8,5 гривень за долар.

На думку S&P, більш різка девальвація, найімовірніше, зробить негативний вплив на невисокі нині показники якості активів і капіталізації.

"Наскільки ми розуміємо, політична нестабільність поки не зробила помітного впливу на показники фондування і ліквідності банків. Однак ми не виключаємо можливості відтоку депозитів з банків, порушення функціонування платіжних систем банків і дефіциту ліквідності в разі подальшої ескалації конфлікту протестуючих з урядом", - наголошується в повідомленні.

S&P також уточнює, що Альфа-Банк і Кредобанк є дочірніми банками великих материнських груп, кредитоспроможність яких значно перевищує кредитоспроможність України і які, на думку агентства, при необхідності нададуть екстрену підтримку своїм дочірнім компаніям.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: