"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ може знизити базову облікову ставку

Четвер, 30 січня 2014, 17:31

Національний банк розраховує в першому кварталі побачити сигнали відновлення економіки, зростаючий попит на кредити, що стане підставою для прийняття стимулюючих заходів з другого кварталу.

Про це в інтерв'ю інформаційному агентству Reuters заявила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку Олена Щербакова.

Вона повідомила, що на сьогодні регулятор розглядає можливість поступового зниження, а в перспективі повного скасування, введеного в кризу 2008-2009 років вимоги до банків тримати обов'язкові резерви на окремому рахунку в центральному банку.

"На якомусь етапі ми доведемо цю норму до нуля. Якщо вийде - протягом року, ми будемо прагнути цього. Ми будемо продовжувати рух, щоб усі кошти віддати у банківську систему, як це було до кризи, коли всі резерви зберігалися безпосередньо у банків", - сказала вона.

Реклама:

Крім того, за її словами, НБУ може знизити базову для вартості рефінансування облікову ставку, яка становила з серпня 6,5% річних.

"Якщо економічна ситуація і поведінка фінансових агентів ринку буде складатися таким чином, що національний банк зможе це адекватно зробити, ми будемо пропонувати правлінню продовжити тенденцію щодо зниження ставки. У нас є всі об'єктивні умови і підстави її ще знизити", - сказала представник Нацбанку.

Щербакова підкреслила, що зниження облікової ставки в минулому році стало сигналом для скорочення банками вартості кредитних і депозитних ресурсів.

Коментуючи поточні ставки по кредитах, вона уточнила, що зараз середня банківська ставка в гривні для юридичних осіб становить 16,6%.

"Було б добре, якби ми її довели до 12-13% по року", - сказала Щербакова.

Фінансист переконана, що зниження ставок сприяє і зростанню ресурсної бази банків - за 2013 рік депозити збільшилися на 98,2 мільярда гривень, або 17,3% порівняно з приростом на 78,7 мільярда гривень роком раніше.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!