Обсяги торгів валютою на міжбанку в середу впали на 37,9%

Четвер, 30 січня 2014, 10:54

Обсяг торгів валютою на міжбанківському ринку в середу становив 3,163 млрд доларів, знизившись на 37,9% порівняно із зафіксованим напередодні рекордним в історії країни показником в 5,096 млрд доларів.

Згідно з даними Національного банку, безпосередньо доларовий оборот становив 29 січня 2,81 млрд доларів у порівнянні з 4,737 млрд доларів днем раніше.

У той же час навіть після такого зниження зафіксований в середу обсяг торгів залишається дуже значним - четвертим в історії країни.

Як повідомлялося, тенденція до зростання оборотів на ринку намітилася наприкінці листопада, коли уряд оголосив про відмову від підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Реклама:

У результаті загострення політичної ситуації в країні в грудні щоденні обсяги торгів становили 1,95 млрд доларів у порівнянні з 1,48 млрд доларів у листопаді та 1,26 млрд доларів у жовтні.

Ситуацію на ринку заспокоїла заява про надання Росією 15 млрд доларів кредиту Україні, з яких наприкінці минулого року надійшло 3 млрд доларів.

Чергове загострення політичного конфлікту в країні після прийняття парламентом пакету законів від 16 січня, яке вже призвело до людських жертв, за словами учасників ринку, відбилося зниженням курсу гривні на міжбанку з 8,36 гривень за долар до 8,6 гривень за долар і навіть більше.

Однак за допомогою Нацбанку, які три дні на цьому тижні проводив інтервенції по курсу 8,4 гривень за долар, гривню вдалося укріпити до 8,485 гривень за долар.

При цьому середньоденний оборот ринку на минулому тижні досяг 2,36 млрд доларів, у тому числі доларом США - 1,97 млрд доларів, а на цій - відповідно 4,23 млрд доларів і 3,9 млрд доларів.

Водночас НБУ продовжує утримувати офіційний курс на рівні 7,993 гривень за долар.

За даними на його сайті, середньозважений курс на міжбанку втримується біля верхньої межі коридору "офіційний курс плюс/мінус 2%", коливаючись у межах від 8,1497 гривень за долар до 8,1544 гривень за долар.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!