Україна знову не може платити за російський газ

Четвер, 30 січня 2014, 09:28

Навіть фінансова підтримка Росії та значна знижка на природний газ не допомогли Україні розрахуватися за паливо.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Вчора президент РФ Володимир Путін на зустрічі з урядом обговорював прохання України в черговий раз відстрочити платежі за газ.

Російський прем'єр Дмитро Медведєв уточнив, що Київ не тільки не погашає існуючий борг, але "ще гірше - не вносить поточних платежів".

Реклама:

"Точніше, платити готові, але не в повному обсязі, і це навіть з урахуванням того фактора, що ми суттєво скорегували ціну (з понад 400 до 268,5 доларів за тис. кубометрів з 1 січня)", - повідомив Медведєв.

На думку Медведєва, якщо навіть фінансова підтримка Москви і значна знижка не допомогли Києву розрахуватися за газ, це "змінює ситуацію і має бути прийнято до уваги при вибудовуванні відносин з новим урядом України".

Глава уряду Росії запропонував Володимиру Путіну дочекатися формування Кабінету міністрів України. Той погодився, назвавши пропозицію "розумною".

Як відомо, президент Віктор Янукович прийняв відставку прем'єр-міністра Миколи Азарова у вівторок після декількох тижнів вимог з боку опозиції.

Як пише видання, до формування нового кабінету виконувати обов'язки глави уряду буде в.о. першого віце-прем'єра Сергій Арбузов.

За законодавством формування нового уряду може зайняти до двох місяців. Досі передбачалося, що Україна погасить борг за газ у розмірі 2,7 млрд доларів до кінця січня.

Однак, за словами Медведєва, Київ навіть не почав оплачувати поставки газу, тоді як Росія в грудні купила українські єврооблігації на 3 млрд доларів. Всього Москва пообіцяла кредитувати Київ на 15 млрд доларів.

Джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості запевняє, що частину боргу з 2,7 млрд доларів вже сплачена (точних даних немає), і  в міру можливості" країна буде платити далі.

Але проблема в тому, говорить співрозмовник, що цієї зими у НАК "Нафтогаз України" дуже низький рівень платежів за газ з боку теплокомуненерго.

Станом на січень вони заборгували 3 млрд доларів. Це рекордний борг за останні десять років, каже співрозмовник.

У російському "Газпромі" усвідомлюють складність ситуації в Україні.

"Звичайно, можна пред'являти штрафні санкції за невідібраний газ, і вони пред'явлені, але коли країна перебуває на межі фінансового колапсу, справляння цих штрафів стає непростою справою", - зазначив в інтерв'ю російському телеканалу "Вести 24" глава "Газпром експорту" Олександр Медведєв.

Він додав, що хвилювання в Україні створюють підвищені ризики для транзиту газу до Європи - як технологічного, так і надзвичайного характеру, і нагадав, що з українського боку вже "прозвучали заяви, що ГТС України може бути піддана атакам екстремістів, - і це дуже тривожно".

"Слава богу, що зима в Європі протягом грудня-січня була теплою, і не були спустошені українські сховища, що відбилося б на поставках газу до Європи в лютому", - зазначив Олександр Медведєв. Він також підтвердив інтерес "Газпрому" до українського трубопроводу і створення консорціуму на базі ГТС.

У 2013 році "Газпром" виставив "Нафтогазу" рахунок на 7 млрд доларів за недобір газу в 2012 році, але він не був оплачений.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!