Інфляція в Японії вперше за останні п'ять років перевищила 1%

П'ятниця, 3 січня 2014, 14:37

У листопаді базова інфляція в Японії вперше за останні п'ять років перевищила 1%.

Про це повідомив у п'ятницю секретаріат Кабінету міністрів Японії, передає "Радіо Свобода".

Згідно з повідомленням, індекс споживчих цін, що включає енергоносії, але не враховує свіжі продукти харчування, підвищився на 1,2% до торішнього рівня.

Більший його приріст (1,9%) відзначався в останній раз у жовтні 2008 року - на тлі короткочасного різкого зльоту світових цін на нафту.

Реклама:

З останніх п'ятнадцяти повних кварталів, тобто з початку 2010 року, японська економіка зростала в десяти, а за п'ять інших встигла двічі побувати в рецесії: з осені 2010 року до середини 2011 року, а також з квітня по вересень 2012 року.

Нинішні темпи її річного зростання майже вдвічі перевищують середні за останні 10 років. А прискорення зростання цін дозволить піти від дефляції, в якій країна перебувала більшу частину минулого року, а в цілому - протягом десяти з останніх 23 років.

Банк Японії, почавши в квітні програму масштабного фінансового стимулювання японської економіки, третьої в світі після США і Китаю, оголосив, що має намір продовжувати її протягом приблизно двох років, поки, за його прогнозами, базова інфляція в країні не досягне 2% на рік.

Зростання економіки Японії, з яким, поряд з США, багато в чому пов'язуються прогнози на 2014 рік щодо всієї світової економіки, за перші шість місяців 2013 року набагато випередило економічне зростання всіх інших країн G7.

Проте в третьому кварталі воно знову різко сповільнилося, і восени влада ухвалила чергову програму фінансового стимулювання. Тільки в жовтні 2013 року сукупний обсяг таких стимулів з ​​боку двох з найбільших центральних банків світу (США і Японії) становив 215 млрд доларів - такого в історії фінансової політики яка проводиться урядами країн світу ще не було.

Як наголошується, в Японії програма цих стимулів включає, серед іншого, і ослаблення національної валюти, що активізує експорт. Протягом 2013 року курс ієни до долара США знизився в цілому на 21%, досягнувши в підсумку 5-річного мінімуму, а обсяг японського експорту, відповідно, в жовтні досяг 3-річного максимуму.

Саме зниження курсу ієни призвело до нинішнього прискорення інфляції, а не реальне подорожчання товарів і послуг, відзначає старший економіст Mizuno Research Institute в Токіо Ясуо Ямамото , думку якого наводить агентство Reuters.

"Поки навряд чи можна сказати, що це - нормальна інфляція, - погоджується економіст французького банку BNP Paribas в Токіо Азуса Като в інтерв'ю агентству Bloomberg.

При цьому він заявив, що нинішнє зростання цін породжене, швидше, ослабленням ієни, ніж зростанням зарплат.

Проте, за даними уряду, в листопаді рівень трудових витрат компаній і підприємств не змінився до минулорічного показника, перервавши тим самим їх більш ніж 2-річне і майже безперервне зниження.

І вперше за останні чотири роки , підкреслює Bloomberg , в черговому щомісячному економічному огляді Кабінету міністрів Японії дефляція навіть не згадується.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: