Україна знизила експорт агропродукції до 17 мільярдів

Середа, 29 січня 2014, 18:26

Українські сільгоспвиробники в 2013 році поставили на зовнішні ринки продукції на 17 млрд доларів, що на 4,8% менше, ніж у 2012 році.

Про це підрахували в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", пише "УНІАН".

Згідно з повідомленням УКАБ, при цьому минулого року країна наростила імпорт сільгосппродукції на 8,8% - до 8,2 млрд доларів.

Зовнішньоторговельне сальдо для вітчизняного сільського господарства, таким чином, залишилося позитивним і становило 8,8 млрд доларів.

Реклама:

Скорочення виручки від експортних поставок в асоціації пояснюють складнощами із збиранням врожаю на початку осені і проблемами в торгівлі з РФ.

"Минулого року Україна не досягла очікуваних показників зовнішньоекономічної діяльності частково через погодні умови осені, що спричинили затримку в зборі, переробці та відвантаженню експортно-орієнтованих культур. Також мало місце призупинення торговельної діяльності з РФ, через що експортери втрачали кожен день близько 5,5 млн доларів", - цитує прес-служба експерта аграрних ринків УКАБ Ігоря Остапчука.

Ключовими експортованими товарами торік, згідно з розрахунками УКАБ, були кукурудза (експортна виручка - 3,8 млрд доларів) і соняшникова олія ( 3,3 млрд доларів).

При цьому в найбільшому обсязі країна в 2013 році імпортувала морожену рибу (6,9% у структурі імпорту), цитрусові (5,7%) і свинину (4,7%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!