Банки на 40% наростили портфель облігацій

Понеділок, 27 січня 2014, 14:15

Найбільшими покупцями облігацій внутрішньої державної позики в 2013 році стали три банки - Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк.

Про це йдеться в ренкінгу банків, пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, Міністерство фінансів оприлюднило ренкінг банків-первинних дилерів, що мають пріоритетне право на купівлю державних цінних паперів на аукціонах відомства.

Банки ранжовані за обсягом викуплених у 2013 році облігацій  Список, як і в 2012 році, очолили державні Ощадбанк і Укрексімбанк. Замикає трійку лідерів Укргазбанк, що піднявся з п'ятої позиції.

Реклама:

Держпапери були привабливими і для "дочок" іноземних банків: на 4-е місце піднявся УкрСиббанк, на 7-е - ОТП Банк, 9-й рядок зберіг Райффайзен Банк Аваль. Ощадбанк Росії і ВТБ Банк зайняли 6-е і 10-е місця відповідно. Всього в рейтингу -17 первинних дилерів, в тому час як рік тому було 15 гравців.

За минулий рік уряд залучив за допомогою ОВДП рекордну суму в 108,9 млрд гривень (+63%).

З урахуванням погашення попередніх випусків паперів, портфель ОВДП в обігу зріс на 66,6 млрд гривень, або більш ніж на третину (+35,8%) - до 252,4 млрд гривень.

Однак це не позбавило банки ліквідності: НБУ викупив у них паперів на 41,5 млрд гривень (+39,3%). У підсумку портфель банків зріс всього на 15 млрд гривень (+40,5%).

Нерезиденти активно нарощували вкладення в ОВДП лише в листопаді-грудні, збільшивши портфель за підсумками року на 6,53 млрд гривень (в 2,2 рази).

Як пише видання, в нинішньому році уряду необхідно буде збільшити обсяг випуску ОВДП ще на 2,2% - до 111,3 млрд гривень.

Інтерес банків до державних паперів збережеться, пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!