Україна купить у "Газпрому" більше газу за двох умов - джерело в Міненерго

П'ятниця, 24 січня 2014, 15:32

Україна не зацікавлена ​​в нарощуванні імпорту газу, і його придбання у великих обсягах можливе лише за умови реекспорту палива або збільшення завантаження хімічних підприємств.

Про це заявило джерело в Міненерго, пише "Комерсант-Україна".

Як зазначив вчора в ході телеконференції заступник начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності "Газпрому" Віктор Валов, в компанії очікують, що Україна в 2014 році збільшить закупівлю газу.

"Враховуючи домовленості і зниження ціни, ми сподіваємося на те, що відбір газу становитиме 35-40 млрд кубометрів", - сказав він.

Реклама:

Валов уточнив, що мова йде про постачання газу "в рамках контракту з НАК "Нафтогаз України".

Він також додав, що "Газпром" не планує поставляти газ трейдеру Ostchem Дмитра Фірташа. У Ostchem заяви російської монополії не коментують.

Як повідомлялося, за підсумками минулого року Україна скоротила закупівлю палива у "Газпрому" до 29 млрд кубометрів, причому значну частину цього обсягу купив Ostchem.

Торік споживання газу в країні зменшилося майже на 4,5 млрд кубометрів. Це відбулося в основному за рахунок економії палива металургами.

Як розповіло в четвер джерело в Міненерго, навіть за умови збільшення споживання газу в країні після зниження його ціни Україна не зацікавлена ​​в тому, щоб купувати більше 33 млрд кубометрів на рік.

"Ми можемо купити 35-40 млрд кубометрів лише за двох умов: якщо ціни на мінеральні добрива підуть вгору і їх виробники куплять більше палива або якщо Росія дозволить реекспортувати газ до європейських країн з України в осінньо-зимовий період", - говорить представник Міненерго.

Він зазначає, що зараз вартість газу в країнах Євросоюзу сягає 360-370 доларів за тисячу кубометрів. У "Газпромі" ці заяви не коментують.

Аналітик Sberbank Investment Research Валерій Нестеров нагадує, що сьогодні експорт газу з України заборонено контрактом від 19 січня 2009 року.

"Російська монополія навряд чи буде зацікавлена ​​в тому, щоб зняти цю заборону, оскільки газ який реекспортується з України, швидше за все, на зовнішніх ринках буде конкурувати з російським", - говорить Нестеров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!