"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держборг єврозони скоротився вперше з 2007 року

Середа, 22 січня 2014, 18:42

Обсяг заборгованості уряду єврозони впав вперше з кінця 2007 року.

Про це свідчать дані статистичного агентства ЄС, пишуть "Вести.ru".

Як наголошується, така динаміка може говорити про те, що регіон успішно бореться з однією з найбільш нагальних проблем.

Згідно з даними агентства, загальний борг скоротився в єврозоні до 92,7% від внутрішнього валового продукту за підсумками III кварталу в порівнянні з показником в 93,4% в II кварталі.

Реклама:

Проте показник залишається вище рівня в 90%, який був зафіксований в III кварталі 2012 року, і він значно вище граничного рівня в 60% від ВВП, встановленого правилами ЄС.

Державний борг зріс на тлі економічного спаду після кризи 2008 року, так як вартість порятунку банків різко зросла, а податкові надходження скоротилися. У Греції, Ірландії та Португалії рівень боргу зріс так швидко, що інвестори перестали купувати державні облігації.

Зниження рівня держборгу в III кварталі минулого року сприятливе для політиків, оскільки є ознакою того, що їхня стратегія для вирішення економічних проблем працює успішно, незважаючи на дуже високі рівні безробіття і повільне зростання.

Але поки економічне зростання залишається слабким, скорочення рівня боргу займе багато часу. Держборг Греції, наприклад, становив 171,8% від ВВП, Ірландії - 124,8%, Португалії - 128,7%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!