Профіцит платіжного балансу за рік становитиме 1,8 мільярда - НБУ

Вівторок, 21 січня 2014, 13:36

На відміну від попередніх двох років, за підсумками 2013 року ми очікуємо позитивне сальдо зведеного платіжного балансу України на рівні близько 1,8 мільярда доларів.

Про це заявив глава НБУ Ігор Соркін в інтерв'ю агентству УНІАН .

"На відміну від попередніх двох років, в 2013 році ми очікуємо позитивне сальдо зведеного платіжного балансу України - на рівні близько 1.8 млрд доларів. По-перше, збільшився приплив капіталу за фінансовим рахунком, як до державного, так і в приватний сектор, а по-друге, - істотно знизився попит на готівкову іноземну валюту з боку населення", - сказав він.

За словами голови НБУ, в 2014 році очікується поліпшення торгового балансу за рахунок зростання зовнішнього попиту на товари українського експорту і зниження імпортних цін на газ. Також прогнозоване зростання економічної активності в Європі і Росії сприятиме подальшому збільшенню грошових переказів в Україну.

Реклама:

"Крім того, очікуване в результаті зменшення зовнішньоекономічних ризиків поліпшення кредитних рейтингів для українських позичальників розширить їх доступ до міжнародних ринків капіталу. Тому, за нашими прогнозами, профіцит зведеного платіжного балансу в 2014 році буде навіть більше, ніж у попередньому", - прогнозує Соркін.

За його словами, це сприятиме поліпшенню резервної позиції.

Як повідомлялося, профіцит зведеного платіжного балансу України за січень-листопад 2013 року знизився до 0,4 млрд доларів з 1,1, млрд доларів у січні-жовтні, оскільки в листопаді платіжний баланс, шостий місяць поспіль, був зведений з дефіцитом.

У той же час, з початку 2013 року, сальдо зведеного платіжного балансу залишалося позитивним і становило 0,4 млрд доларів, проти дефіциту в 3,3 млрд доларів за аналогічний період 2012 року.

Дефіцит платіжного балансу України за підсумками 2012 року збільшився в 1,7 рази в порівнянні з 2011 роком - до 4,174 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!