ЄБРР погіршив оцінку зниження ВВП України до 0,8%

Вівторок, 21 січня 2014, 12:14

Європейський банк реконструкції та розвитку погіршив оцінку зниження економіки України в 2013 році з 0,5% до 0,8%, зберігши прогноз її відновлення в 2014 році на рівні 1,5%.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Україна, як очікується, вийде з неглибокої рецесії після відсутності зростання в 2012 році і скорочення виробництва в 2013 році", - зазначає банк в огляді країн регіону у вівторок.

В огляді також йдеться, що середньострокові перспективи економіки залишаються досить невизначеними, враховуючи великі зовнішні дисбаланси, які в короткостроковій перспективі будуть частково фінансуватися за рахунок пакета домовленостей з Росією на 20 млрд доларів.

Реклама:

Він уточнює, що чекає в четвертому кварталі 2013 року зростання ВВП до четвертого кварталу 2012 року на 0,3% після п'яти кварталів спаду.

За прогнозами експертів банку, середньорічна дефляція 0,3% в 2013 році зміниться у 2014 році інфляцією на рівні 2,6%.

ЄБРР вказує, що почалася в другій половині 2012 року неглибока рецесія була викликана скороченням традиційного експорту, проблемами в торгівлі з Росією, зниженням приватних і державних інвестицій і ослабленням зростання споживчих витрат.

За оцінками банку, інвестиційна активність і будівництво залишаються пригніченими, страждаючи від жорстких грошово-кредитних умов, недружнього ділового середовища і, останнім часом, від соціальних хвилювань і політичної невизначеності.

Банк відзначає, що короткостроковий борговий тиск тимчасово знято за рахунок допомоги з боку Росії у вигляді позики 15 млрд доларів і зниження цін на газ, що збільшує розмір пакету допомоги до 20 млрд доларів.

"Анонсоване скорочення внутрішніх тарифів на газ і можливе фіскальне і монетарне послаблення напередодні президентських виборів, призначених на березень 2015 року, може забезпечити короткочасний імпульс для економіки", - вважають експерти ЄБРР.

Водночас вони підкреслюють, що за відсутності всеосяжної структурної фіскальної трансформації така політика може посилити напруженість у сфері державних фінансів і привести до більшої макроекономічної нестабільності в середньостроковій перспективі.

На їх думку, передумови зростання від угоди з Росією, швидше за все, будуть нівельовані погіршенням приватних інвестицій.

"У світлі цих невизначеностей ми залишаємо наш прогноз зростання на 2014 рік для України без змін на рівні 1,5%", - вказує банк, нагадуючи про свій прогноз, зроблений в жовтні минулого року.

Згідно з його звітом, українська економіка спільно з білоруською, чий прогноз зростання на 2014 рік залишено на рівні 1%, пасуть задніх серед економік країн Східної Європи та Кавказу. Зокрема, для Грузії ЄБРР поліпшив оцінку зростання до 4,5%, а для Молдавії, Азербайджану та Вірменії залишив на рівні 3,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!