"Українська біржа" готується до злиття з ПФТС

Вівторок, 21 січня 2014, 09:23

У вівторок акціонери "Української біржі" на позачергових загальних зборах планують затвердити план заходів з приєднання ПАТ "Українська біржа" до ПАТ "Фондова біржа ПФТС".

Одночасно буде розглянута стратегія розвитку УБ в 2014 році, пише "Комерсант-Україна".

На Московській біржі, що володіє 43% у капіталі УБ і 50%+1 акція ПФТС, кажуть, що обговорення стратегії розвитку біржі ініційовано її міноритаріями.

"Нам здається, головне питання, що стоїть перед акціонерами УБ - це об'єднання біржі з ПФТС. Новий план дій у цьому напрямку запропонований брокерськими компаніями-акціонерами УБ, і ми його підтримуємо", - повідомили в прес-службі Московської біржі.

Реклама:

У прес-службі також відзначили, що цей план включає розробку опціонної програми для діючих акціонерів з метою захисту їх інвестицій, а також пропозиції по спільній роботі акціонерів УБ і ПФТС в органах управління об'єднаної біржі.

На обох майданчиках вчора не змогли розповісти про свої пропозиції щодо можливого складу менеджменту об'єднаної біржі.

Як наголошується, запропонована програма передбачає можливість виходу міноритарних акціонерів УБ з капіталу майданчика.

"Акціонери, незгодні з об'єднанням УБ і ПФТС, а таких близько 20% голосуючих акцій, зможуть вийти з інвестиції за номінальною ціною – 1 тисяча гривень", - розповів генеральний директор російської інвестиційної фірми "Олма" Андрій Бєлінський.

Угоди з акціями УБ проходять на біржі дуже рідко, останній раз вартість однієї акції становила 3 тисячі гривень. Рішення про злиття майданчиків було прийнято на початку минулого року.

Після цього Московська біржа запропонувала викупити 32% акцій УБ у міноритарних акціонерів-банків та інвестиційних компаній - по 0,8 номіналу (800 гривень), але вони не погодилися.

Міноритарні акціонери досі песимістично ставилися до дій Московської біржі з розвитку українського активу, пише видання.

"Все залежить від стратегії розвитку об'єднаної біржі. Московська біржа пасивна стосовно до своїх українських проектів, і є побоювання, що вона не буде їх розвивати. Ризик дуже великий і незрозуміло, чи є взагалі сенс бути акціонером УБ: позиція і стратегія невідомі, новий склад керівництва під питанням", - пояснює керуючий директор ІГ "Універ" Олексій Сухоруков.

"Нам цікаво, щоб була одна сильна об'єднана біржа, на якій є реальні торговці і реальні цінні папери. Потрібно знайти компроміс між Московською біржею та акціонерами УБ", - вважає глава наглядової ради ІФГ "АРТ-Капітал" Леонід Городецький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: