ЄБРР знову скоротив вкладення в Україну

Понеділок, 20 січня 2014, 16:42

Європейський банк реконструкції та розвитку в 2013 році скоротив вкладення в Україну на 12,2% - до 820 мільйонів євро.

Про це йдеться в прес-релізі київського офісу банку, передає "Інтерфакс-Україна".

"Незважаючи на складні ділові, політичні та макроекономічні умови, в 2013 році ЄБРР інвестував 820 млн євро в 32 проекти в Україні", - йдеться в прес-релізі.

Як повідомлялося, ЄБРР в 2012 році зменшив обсяг вкладень в Україну на 8,4% в порівнянні з 2011 роком - до 934 млн євро.

Реклама:

Як повідомили в банку, в 2014 році ЄБРР готовий продовжити фінансування проектів в Україні в таких же обсягах.

У прес-релізі також наголошується, що в 2013 році ЄБРР спільно з українськими та іноземними інвесторами, а також державними органами України продовжив зусилля, спрямовані на поліпшення бізнес-клімату і боротьбу з корупцією та недобросовісною конкуренцією.

Крім того, банк сприяв політичному діалогу на високому рівні в зерновому та молочному секторах з метою поліпшення співробітництва між органами регулювання та ключовими гравцями на відповідних ринках.

ЄБРР також досяг значного прогресу в зусиллях, спрямованих на розвиток українських ринків капіталу: Верховна рада дозволила міжнародним фінансовим організаціям, зокрема ЄБРР, випускати облігації в національній валюті України.

"Це дозволить ЄБРР вирішити критичні проблеми кредитування малого і середнього підприємництва та муніципального сектора з одночасним зниженням валютних ризиків для позичальників", - наголошується в прес-релізі.

За даними банку, його найбільшою угодою минулого року став кредит для українського держпідприємства НАЕК "Енергоатом" у розмірі 300 млн євро на реалізацію комплексної програми підвищення рівня безпеки діючих енергоблоків українських АЕС.

Разом з тим, як пояснили в банку, загальний обсяг фінансування в 2013 році міг би скластися в більшому обсязі: стримуючим фактором став несприятливий інвестиційний клімат.

"Потенціал для інвестування в Україні є, але поганий інвестклімат не дозволяє реалізувати багато проектів", - відзначили в ЄБРР.

Втім, відзначили в банку, в 2014 році ЄБРР готовий продовжити фінансування проектів в Україні в таких же обсягах, як і в 2013 році.

У банку також повідомили  що восени 2014 року планується затвердження нової середньострокової стратегії співпраці ЄБРР з Україною.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!