Нацбанк не бачить реальних передумов для девальвації гривні

Понеділок, 20 січня 2014, 15:56

Національний банк не бачить реальних передумов для девальвації національної валюти і має широкий спектр можливостей для підтримки стабільності валютного курсу.

Про це повідомив заступник глави НБУ Олексій Ткаченко, передає УНІАН.

За словами Ткаченка, у січні регулятор на міжбанківський ринок з інтервенціями не виходив.

"Курс 8,34-8,37 - це той курс, який склався в результаті грудневих подій, коли почалися коментарі про нестабільність і можливе підвищення курсу долара", - зазначив Ткаченко.

Реклама:

Він також додав, що в січні Нацбанк не виходив на ринок з інтервенціями.

"При цьому у регулятора є всі можливості для підтримки стабільності курсу. Але ні банківська система, ні економіка не сприймає різких стрибків", - зазначив заступник голови НБУ.

При цьому Ткаченко підкреслив, що НБУ постійно відстежує ситуацію.

"Ми постійно моніторимо: ринок сам здатний балансувати попит і пропозицію. Реальних передумов для девальвації гривні немає", - сказав заступник голови НБУ.

Як повідомлялося, державний бюджет на 2014 рік розрахований з урахуванням курсу гривні на рівні 8,4-8,5 гривень за долар.

Водночас Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings поліпшило прогноз курсу гривні за підсумками 2014 року і першої половини 2015 року до 8,3 гривень за долар, тоді як в листопаді 2013 року агентство прогнозувало девальвацію гривні за підсумками 2014 року до 9 гривень за долар.

На думку аналітиків Fitch, стабільний курс гривні протримається аж до виборів президента України, запланованих у 2015 році.

І тому зараз, переконані в Fitch, влада навряд чи зробить якісь кроки, здатні істотно вплинути на курс гривні у бік її девальвації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!