Влада триматиме долар на рівні 8,3 до президентських виборів - Fitch

Понеділок, 20 січня 2014, 09:05

Україна зможе півтора року уникати девальвації гривні, якщо Росія в обіцяному обсязі профінансує країну.

До такого висновку прийшли експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch, які очікують, що до завершення президентських виборів в 2015 році долар коштуватиме 8,3 гривень, пише "Комерсант-Україна".

"Хоча влада теоретично може скористатися перевагою ослаблення зовнішнього тиску з метою плаваючого курсу гривні, Fitch вважає це малоймовірним напередодні президентських виборів на початку 2015 року", - йдеться у звіті.

Такий прогноз означає, що національна валюта, навіть з російською підтримкою, навряд чи значно зміцниться або знеціниться.

Реклама:

За даними валютного "Коммерсант- Індикатора", в п'ятницю вартість американської валюти на міжбанку становила 8,35-8,36 гривень за долар. В обмінних пунктах долар продавався по 8,34-8,35 гривень.

Позиція агентства змінилася - ще в липні в Fitch були налаштовані більш песимістично.

Очікувалося, що до кінця 2014 року курс складе не менше 9 гривень. Прогноз змінився у світлі обіцянки РФ надати Україні кредитні кошти на 15 млрд доларів, з яких 3 млрд вже були перераховані в кінці грудня.

На думку Fitch, зовнішнє фінансування і дешевший газ зменшують ризик кризи зовнішньої ліквідності в 2014 році. Емісії валютних облігацій на 12 млрд доларів Україні буде достатньо для рефінансування виплат по суверенному зовнішньому боргу на 6,7 млрд доларів , хоча державі будуть потрібні й інші позики для покриття бюджетного дефіциту.

Втім, залучення кредитів не гарантує повної стабілізації на валютному ринку. В агентстві вважають, що забезпеченість резервами буде помітно нижче трьох місяців імпорту.

За підсумками року резерви становили 20,4 млрд доларів. Україна, за оцінками агентства, зберігає непосильні бюджетні та зовнішні дефіцити, продовжуючи збільшувати державний борг і створюючи піковий рівень виплат по ньому в 2016 році. При розробці проекту держбюджету - 2014 враховувався курс в 8,4-8,7 гривень за долар.

Банкіри поділяють думку Fitch і не очікують істотних стрибків курсу в 2014 році.

Важливу роль у курсовій політиці буде грати те, чи зможе Україна надалі рефінансувати ці борги.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: