Ізраїльтяни отримають 10 мільйонів за вивезення відходів з ртутного "Радикалу"

Субота, 18 січня 2014, 10:10

Департамент промисловості та розвитку підприємництва Київської уклав угоди з ТОВ "С.І. Груп Консорт Лтд" на послуги зі збирання небезпечних відходів, в тому числі тари, в якій зберігаються відходи та перевозяться відходи на території ВАТ "Радикал".

Про це повідомляється у "Віснику державних закупівель", передають "Наші гроші".

Як зазначається, загальна вартість угод складає 9,90 млн гривень.

За інформацією видання, закупівлі проведено за процедурою в одного учасника, що замовник пояснив відсутністю конкуренції.

Реклама:

В Україні немає відповідних спеціалізованих заводів, тому знешкодження відходів можливе тільки за межами України. Дозвіл на транскордонне перевезення небезпечних відходів має лише ТОВ "Сі Буд Сістем", яке є субпідрядною організацією ТОВ "С.І. Груп Консорт Лтд" (Ізраїль).

Також замовник повідомив про особливі соціальні обставини, що дозволяють провести закупівлю в одного учасника.

Існує загроза виникнення надзвичайної ситуації зважаючи на тривалий час зберігання небезпечних відходів - порушена герметичність наявних ємкостей для зберігання відходів на території ВАТ "Радикал", що створює загрозу витоку та забрудненню оточуючого середовища та завдання шкоди людському життю та здоров`ю.

По-друге, металеві бочки з відходами знаходяться під уламками будівлі цеху електролізу і мають бути вилучені з під цих уламків для того, щоб у подальшому вони не заважали здійснювати вилучення та вивезення ртутьвмісних відходів.

За даними "Віснику держзакупівель", ця фірма отримала перший підряд на вивезення відходів із заводу "Радикал" у липні 2013 року вартістю 0,89 млн гривень.

"С.І.Груп Консорт Лтд" отримало монополію на утилізацію небезпечних речовин в Україні в 2011 році, коли Міністерство природи очолював Микола Злочевський. З того часу ізраїльтяни отримали підряди на 1,51 млрд гривень.

Засновником "Сі Буд Сістем" є громадянин Ізраїлю Ілля Марчевський, якого в ЗМІ називали "сірим кардиналом держпідприємства "Національний центр з поводження з небезпечними відходами".

До серпня 2012 року бізнес-партнером Марчевського по фірмі "Алтима-Плюс" був Борис Герман, шурин Дмитра Притики, нардепа від Партії регіонів попереднього скликання, екс-голови Вищого господарського суду України. Пізніше його частка була перереєстрована на вищезгадану "С.І.Груп Консорт Лтд", пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!