Банкам Європи готують заборону на торгівлю за рахунок власних коштів

П'ятниця, 17 січня 2014, 15:03

Комісар ЄС з фінансових ринків Мішель Барньє підготував законопроект, згідно з яким найбільшим банкам єврозони з 2018 року буде заборонено проводити торгові операції з використанням власних коштів.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Як повідомляється, до цього ж терміну регулятори повинні будуть вирішити, чи не слід ряду банків виділити торговий бізнес в самостійні структури з власним капіталом, йдеться в документі, що потрапив у розпорядження агентства.

Заборона на торгівлю за власний рахунок, визначення якої дається в документі, загрожує банкам, які будуть визнані "cистемно значущими" на глобальному рівні, або фінансові показники яких вийдуть за межі встановлених регуляторами порогових значень.

Реклама:

Крім того, регулятори зможуть самостійно поширювати дану заборону на ті чи інші банки, якщо вважатимуть це за необхідне.

Із законопроекту випливає, що обмеження на торгівлю за рахунок власних коштів можуть торкнутися близько 29 банків. Їм також буде заборонено інвестувати гроші в хедж-фонди, щоб вони не могли таким чином обійти закон.

Пропозиції ЄС також включають заходи щодо підвищення прозорості фінансування з використанням цінних паперів, у тому числі угод репо.

Барньє, чий п'ятирічний термін перебування на посаді закінчується цього року, обіцяв до закінчення своїх повноважень розробити нові правила, відводячи їм одну з ключових ролей у вирішенні проблеми банків, "занадто великих, щоб впасти".

Торік у США було прийнято так зване "правило Волкера", що передбачає заборону на торговельні операції ряду банків за рахунок власних коштів.

Ряд високопоставлених членів Європарламенту вже висловився проти пропозиції Барньє, що створює додаткові труднощі для прийняття відповідного закону.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!