У Путіна кажуть, що видобуток сланцевого газу в Україні шкодить екології РФ

П'ятниця, 17 січня 2014, 10:16

Мінприроди стурбоване можливим негативним впливом проектів з видобутку сланцевого газу в Україні на екологічну обстановку в прикордонних районах Росії.

Про це пишуть "Весті.Економіка".

За даними Мінприроди, видобуток сланцевого газу в Україні, найімовірніше, мають намір здійснювати за допомогою технології гідророзриву пласта (ГРП), широко поширеного в США.

"Даний метод передбачає буріння горизонтальної свердловини в межах пласта сланцевого комплексу на глибині від 500 до 3000 м із застосуванням високотоксичного хімічного розчину. При цьому половина розчину (зворотний приплив) після застосування ГРП повертається на поверхню землі разом з газом і вимагає технологічно складної дорогої утилізації або поховання, а інша залишається в надрах, фактично утворюючи полігон підземного поховання рідких токсичних промислових відходів", - зазначає Мінприроди.

Реклама:

"При застосуванні методу гідророзриву пласта існують реальні передумови забруднення поверхневих і підземних вод, що використовуються населенням Росії для питних і господарських потреб", - пояснив можливі наслідки заступник міністра природних ресурсів і екології Рінат Гізатулін.

За його словами, Мінприроди має відомості про те, що в геологічній будові ділянок надр, у межах яких Україна має намір видобувати сланцевий газ методом ГРП, над сланцевими покладами відсутні водотривкі пласти, буферні водоносні горизонти і регіональна водотривких товща, яка відокремлює зону активного водообміну від нижележащих водоносних горизонтів.

Все це створює додаткову загрозу забруднення водних об'єктів високотоксичними речовинами.

"Крім того, геолого-гідрогеологічні умови на ділянках надр в радіусі 15-20 км від запланованих до розробки родовищ не дозволяють виділити пласти-колектори для розміщення забруднених вод зворотного припливу, що також збільшує ризик негативного впливу на навколишнє середовище", - підкреслює Мінприроди.

Російська сторона направила міністерству екології та природних ресурсів України лист, що містить аналіз екологічних ризиків проектів з видобутку сланцевого газу в прикордонних з Росією районах.

Мінприроди запропонувало провести робочу зустріч і обговорити ці питання з метою виключення або мінімізації екологічних ризиків для населення і економіки Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!