Ставицький хоче побудувати НПЗ за китайські гроші

Четвер, 16 січня 2014, 10:39

Кабінет міністрів веде переговори про будівництво нафтопереробного заводу з китайськими інвесторами.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, пише "Комерсант-Україна".

"Зараз розглядають два майданчики - в Херсонській області на базі НПЗ, у якого вже є власник і з яким ми ведемо переговори, і в Одеській області на новому майданчику", - сказав глава відомства.

За словами міністра, очікуваний розмір інвестицій становитиме 1,5-2 млрд доларів. Назва інвестора він не уточнив. У найбільшій китайській нафтовій компанії PetroChina на запит не відповіли.

Реклама:

Джерело видання в групі "Континіум" (володіє Херсонським НПЗ) заявило, що компанія ні з ким не веде переговори про покупку заводу.

"Більше того, ми маємо намір розвивати його самостійно" , - сказав співрозмовник.

Раніше генеральний директор автозаправної мережі WOG, що входить до складу "Континіуму", Сергій Корецький заявляв, що група розраховує реконструювати і запустити Херсонський НПЗ протягом 2,5-3,5 років, вклавши 1,1-1,2 млрд доларів.

Як розповіло джерело в Міненерговугілля, новий завод буде побудований в безпосередній близькості від терміналів з ​​експорту нафтопродуктів.

"Минулого року ми підписали кілька угод з освоєння шельфу Чорного моря. Зокрема, видобуток нафти і газу там планують Exxon/Mobil, Eni, EDF і інші компанії. Ця нафта з'явиться вже через три-чотири роки, і, переробивши її на новому підприємстві, отримані нафтопродукти можна буде експортувати в країни Чорноморського басейну і на середземноморський ринок", - заявив співрозмовник.

Нагадаємо, раніше в Міненерговугілля очікували запуску Лисичанського НПЗ в лютому-березні наступного року.

Загальна потужність Лисичанського НПЗ дозволяє переробляти близько 8 млн тонн сировини на рік з виходом світлих нафтопродуктів в річному обсязі 5,4 млн тонн (частка бензину марок А -92 і А -95 - 51 %, решта - дизельне паливо).

Як повідомлялося, віце-прем'єр Юрій Бойко в травні поточного року повідомляв, що український уряд чекає запуску Лисичанського НПЗ восени 2013 року.

"Ми провели переговори з "Роснефтью". І керівник компанії обіцяв, що восени підприємство буде працювати", - сказав він.

Як відомо, Лисичанський НПЗ був зупинений в березні 2012 року через збитки.

Ще один НПЗ - Одеський належить Сергію Курченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!