У 2014 році ситуація у світовій економіці може покращитися - МВФ

Четвер, 16 січня 2014, 09:20

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард висловила надію на те, що нинішній рік може стати часом повороту на краще в світовій економіці.

Про це вона заявила в ході настановної прес-конференції з нагоди початку року, пише "ИТАР-ТАСС" .

"Глобальне зростання поки що не переключено на більш високу швидкість, він все ще не досягає свого потенціалу, який ми оцінюємо приблизно в 4%", - заявила вона.

Водночас Лагард вважає, що "в повітрі літає оптимізм".

Реклама:

"Я дуже сподіваюся, що 2014 стане поворотним - від семи "худих років" в економічному відношенні до семи "огрядних років", - заявила Лагард.

"Загальний напрямок - позитивне, але зростання глобальної економіки як і раніше занадто низьке і недостатне для того, щоб забезпечити роботою 200 мільйонів людей по всьому світу" , - застерегла директор-розпорядник МВФ.

Серед ризиків, що зберігаються у світовій економіці вона виділила загрозу дефляції, а також "ризики, що виникають з турбулентності на фінансових ринках і волатильності потоків капіталу".

"Реакція на згортання ФРС США політики монетарного стимулювання поки спокійна, і це добре, однак попереду ще можливі потрясіння", - підкреслила глава МВФ, маючи на увазі Федеральну резервну систему, що виконує функції центрального банку США.

Окремо Лагард прокоментувала ситуацію в ряді конкретних країн і регіонів. Для США , на її думку, як і раніше залишається важливим збереження курсу монетарного стимулювання.

Крім того глава МВФ підкреслила важливість більш рівномірного розподілу доходів, яке залишається суттєвою проблемою в США .

"З 2009 року в американському суспільстві 1% населення отримував 95% від загального зростання доходів. Це погано сумісно зі стабільністю і стійкістю", - заявила Лагард.

У випадку з ЄС необхідно вирішувати питання безробіття і підвищувати рівень конкурентоспроможності .

"Країни ЄС переходять від рецесії до відновлення, проте рівень безробіття як і раніше небезпечно високий", - додала Лагард.

Країни, що розвиваються, до числа яких за класифікацією МВФ, директор-розпорядник застерегла від економічних "бульбашок" , захистом від яких можуть служити ефективні інструменти фінансового контролю.

"Фінансове регулювання має бути впроваджено і посилено для того, щоб більш ефективно управлятися з кредитними циклами", - вважає Лагард.

Коментуючи завдання, що стоять перед міжнародним співтовариством, вона вказала на важливість розвитку механізмів взаємодії між банківськими системами різних країн світу. Інший перспективною завданням, що стоїть перед політиками по всьому світу, залишається інтеграція все більшого числа жінок в економіку і забезпечення їх робочими місцями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!