У Азарова обіцяють компенсувати втрачені інвестиції

Четвер, 16 січня 2014, 09:10

Фондовий ринок стане більш привабливим для приватних інвесторів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, Кабмін схвалив розроблений Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку законопроект "Про систему гарантування інвестицій фізичних осіб на фондовому ринку". У первинний проект документа було внесено лише мінімальні корективи.

Законопроект передбачає, що учасниками системи гарантування стануть управителі цінних паперів та КУА, що здійснюють управління активами інститутів спільного інвестування (крім венчурних фондів).

Реклама:

Для цього запропоновано створити Фонд гарантування інвестицій фізосіб, який компенсуватиме витрати вкладників, які втратили свої кошти у разі анулювання ліцензії компанії, її банкрутства або дефолту.

Компенсації будуть здійснюватися виключно у гривні, їх розмір становитиме 90% від втраченої інвестиції, але не більше 200 тис гривень за кожним фактом, пише видання.

Фонд буде наповнюватися за рахунок коштів учасників, які будуть робити вступні внески в розмірі 1% від статутного капіталу та щоквартальні - 0,1% среднеквартальной вартості інвестицій клієнтів, а також за рахунок кредитів, благодійних внесків, коштів міжнародних програм і грошей, отриманих від продажу майна ліквідованих учасників.

Альтернативою участі у Фонді може стати укладення договору про солідарному виконанні зобов'язання.

По ньому сторони (не менше десяти) зобов'язуються солідарно відповідати за зобов'язаннями кожної сторони перед інвесторами.

"Існуюча на даний момент законодавча база, що регулює діяльність на фондовому ринку, не містить норм щодо схем компенсації для інвесторів. Комісія розробила відповідний законопроект", - говорить директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максим Лібанов.

Учасники ринку підтримують введення системи захисту інвесторів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: