"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС продовжує готувати скаргу на "Газпром"

Середа, 15 січня 2014, 19:36

Європейський союз як і раніше працює над офіційною скаргою у справі "Газпрому", незважаючи на переговори з російською енергетичною компаній.

Про це заявив єврокомісар з питань конкуренції Хоакін Альмунія, передають "Вести.ru".

"Ми працюємо над заявою заперечень", - заявив Альмунія.

Як наголошується, такий крок може бути викликаний початком юридичного процесу, який може призвести до високих штрафів проти "Газпрому".

Реклама:

"Газпром" представив проект пропозицій до регуляторів ЄС з ціноутворення на газ минулого місяця. Спочатку Альмунія був оптимістичний щодо переговорів, оцінюючи їх як "конструктивні", пише видання.

"Але ми досі розглядаємо варіант, при якому ми продовжуємо працювати над офіційною скаргою, в якості основного"​​, - сказав він.

Як повідомлялося, Європейська комісія 4 вересня 2012 року оголосила про початок антимонопольного розслідування відносно "Газпрому" за трьома можливими випадками порушення конкуренції.

По-перше, "Газпром", імовірно, розділив ринки газу, ускладнивши вільні поставки в країни-члени ЄС.

По-друге, компанія, можливо, перешкоджала диверсифікації поставок газу. Нарешті, "Газпром" міг встановити несправедливі ціни для своїх клієнтів, пов'язавши їх з цінами на нафту.

На "Газпром" поскаржилася Литва, яка вважає ціни "несправедливими" і вимагає від російської компанії майже 2 млрд доларів у вигляді компенсації.

За даними ЄК, Литва платить за газ більше, ніж будь-яка інша країна ЄС.

Якщо почнеться антимонопольний процес, то відносно "Газпрому" може бути застосований ряд покарань, включаючи штраф, який може сягнути 10% річної виручки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!