"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Азарова планують значно збільшити виробництво українських авто

Середа, 15 січня 2014, 18:34

Україна планує до 2020 року збільшити виробництво вітчизняних легкових автомобілів до 735 тисяч одиниць, а також довести їх частку на ринку легкових автомобілів до 70% і наростити їх поставки на експорт до 220 тисяч одиниць.

Про це повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров на засіданні уряду, передає УНІАН.

За його словами, такі плани містяться в проекті Концепції державної цільової програми розвитку автомобілебудування на період до 2020 року, яку Кабмін має намір схвалити 15 січня.

"Програма спрямована на створення умов для зростання випуску легкових авто до 735 тисяч одиниць, і нарощування експортного потенціалу до 220 тисяч одиниць до 2020 року, збільшення на внутрішньому ринку частки легкових авто до 70%, а також на створення до 176 тисяч робочих місць у виробництві автомобілів і комплектуючих виробів", - повідомив Азаров.

Реклама:

За словами прем'єра, надзвичайно важливо, що ця концепція передбачає імплементацію в сфері автомобілебудування міжнародних стандартів і європейських норм в національну систему стандартизації, а також введення екологічних стандартів, стимулювання залучення передових технологій.

"Тобто мова йде про нову якість продукції", - зазначив він.

У той же час представники Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів вважають, що задекларовані концепцією держпрограми розвитку автомобілебудування України плани випуску до 2020 року більше 735 тисяч автомобілів з доведенням їх частки на внутрішньому ринку до 60-70% є нереальними, виходячи з темпів зростання світової економіки.

Вони також прогнозують, що український авторинок не перевищить 300 тисяч авто, пише "Інтерфакс-Україна".

"Чиновники припускають неможливе, - що в Україні буде продано більше 514 тисяч легкових авто локального складання, а весь ринок досягне 856,8 тисяч авто. Однак, виходячи з сьогоднішніх реалій, навіть після скасування спецмита, утилізаційного збору, акцизів, авторинок до 2020 року ледь перевищить 300 тисяч одиниць", - наголошується в прес-релізі асоціації.

При цьому у ВААІД підкреслюють, що продажі навіть 300 тисяч автомобілів до 2020 року можливі "виключно при повній забороні автоімпорту в Україну".

У повідомленні також підкреслюється, що державне стимулювання заборонними заходами, згідно зі статистикою автовиробництва за кілька років, негативно впливає на локальну автоскладання, а падіння автовиробництва було викликано не зменшенням мита з 25% до 10%, а світовою кризою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: