"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Наближені до уряду бізнес-групи можуть отримати до 188 мільярдів з бюджету - експерт

Середа, 15 січня 2014, 15:50

Наближені до уряду бізнес-групи можуть отримати з держбюджету на 2014 рік до 188 мільярдів гривень, які можуть направити на власні цілі.

Про це на прес-конференції повідомив директор українського аналітичного центру "Відкрите суспільство" Іван Сікора, передає УНІАН.

"За нашими оцінками, 170-188 млрд гривень, або 21-24 млрд доларів - це ті гроші, які можуть не потрапити до бюджету", - зазначив експерт.

"Ми просили 10-15 млрд зовнішніх запозичень, а насправді ці гроші можна було б легко акумулювати з бюджету України, у разі проведення ефективної політики і відходу від політики, орієнтованої на отримання ренти з боку зацікавлених груп", - сказав Сікора.

Реклама:

При цьому він підкреслив, що бюджет на 2014 рік побудований виключно в інтересах великих компаній і монополій, наближених до влади.

Зокрема, за словами Сікори, непрозора і неконкурентна система державних закупівель з використанням як "прокладок" комунальних і держустанов, може призвести до втрат із бюджету при здійсненні закупівель за бюджетні кошти більш ніж 100 млрд гривень.

"Це майже 12,5 млрд доларів США, якщо брати за основу 30% "відкатів". А це вже одна четверта видаткової частини бюджету. На рівні бюджету Києва - це більше 0,5 млрд доларів", - зазначив Сікора.

За даними експерта, близько 5-7 млрд гривень не потрапляють до бюджету через контрабанду нафтопродуктів.

"За оцінками експертів, 25-33% - це нафтопродукти, які взялися на ринку незрозуміло звідки. Дослідження показали, що це контрабанда, з якої не був заплачений акциз на імпорт", - сказав Сікора.

Експерт також зазначив, що близько 25 млрд гривень може не потрапити до бюджету через різницю в ціні газу українського видобутку і імпортного.

За його словами, на сьогоднішній день "йде гра за те, щоб отримувати дешевший газ".

Крім того, Сікора повідомив, що повернення ПДВ тягне за собою втрати для бізнесу з бюджету на 2014 рік порядку 24-40 млрд гривень.

За словами експерта, в бюджеті на поточний рік передбачена підтримка вугільної галузі у розмірі 13,3 млрд гривень. При цьому бюджетна підтримка даної галузі зростає з 2009 року, що призвело до того, що собівартість видобутку вугілля перевищує ринкову ціну на вугільну продукцію.

"Враховуючи досвід попередніх років, запланована сума - 13,3 млрд гривень - може збільшиться на 70%, або навіть на 100% протягом 2014 року, при цьому в бюджеті може не вистачити коштів на її виплату", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: