Morgan Stanley покращив прогноз зростання ВВП України до 2%

Середа, 15 січня 2014, 14:32

Міжнародний інвестиційний банк Morgan Stanley поліпшив прогноз зростання ВВП України в 2014 році до 2% з 1,3%.

Про це повідомляється в огляді інвестбанку, текст якого має агентство "Інтерфакс- Україна".

На думку експертів Morgan Stanley, основний внесок у підвищення темпів зростання ВВП країни надасть очікуване збільшення споживчих витрат.

У банку, зокрема, прогнозують зростання приватного споживання в 2014 році на 5,5% в порівнянні з 4,5% в 2013 році, в результаті чого його внесок у річне зростання ВВП може скласти 4,8 процентних пункту.

Реклама:

Оголошені в кінці минулого року домовленості між Україною і РФ, спрямовані на відновлення торгових відносин між країнами, хоча і підтримають експортоорієнтовані українські підприємства, однак майже не відіб'ються на показнику ВВП.

Зростання експорту буде знівельовано зростаючим обсягом імпорту газу, який разом із зростаючим споживчим та інвестиційним попитом підштовхне зростання імпорту в реальному вираженні на 10%, вважають експерти Morgan Stanley.

За їх оцінками, очікуване підвищення в 2014 році інвестицій буде в основному пов'язано із збільшенням держвитрат і відновленням промислового виробництва, тоді як довгострокові інвестиції стримуватимуть невизначеність, пов'язану з майбутніми в березні 2015 року президентськими виборами і післявиборчої стратегією економіки країни.

На цьому тлі аналітики банку очікують зростання річного показника інфляції до кінця 2014 року до 4,5% в порівнянні з 0,5% в 2013 році.

"У першому кварталі інфляція, швидше за все, буде залишатися помірною. Проте надалі прискориться з збільшенням держвитрат, які сприяють зростанню грошової маси, а також підвищенням споживчих витрат", - вважають аналітики Morgan Stanley.

Як повідомлялося, економіка України в 2012 році зросла лише на 0,2% при дефляції 0,2%. За даними Держстату, ВВП перші три квартали 2013 знижувався в порівнянні з аналогічними кварталами 2012 року: у першому кварталі - на 1,1%, у другому і третьому - на 1,3%.

Урядовий проект держбюджету-2014 побудований на прогнозі зростання ВВП на 3% при середньорічній інфляції 4,3% і середньорічного курсу 8,5 грн/дол.

У той же час Міжнародний валютний фонд, згідно з грудневими оцінками минулого року, очікує зростання ВВП України в 2014 році всього на 1% після зниження в 2013 році на 0,3%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: