В Україні рекордно скоротилося виробництво цукру

Середа, 15 січня 2014, 10:13

Перевиробництво цукру в Україні, що спостерігається останнім часом, і призвело до падіння цін, змусило найбільшого учасника ринку - агрохолдинг Astarta - скорочувати виробництво.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, в Astarta Holding оголосили операційні результати своєї діяльності в 2013 році.

Згідно виробничими показниками, торік її урожай цукрових буряків знизився на 19% (до 2,1 млн т), а випуск цукру - на 29% (до 305 тис.т).

Реклама:

Водночас агрохолдинг збільшив урожай зернових і олійних культур на 27% (до 760 тис.т) і виробництво молока - на 8% (до 91 тис.т).

Astarta входить в десятку найбільших агрохолдингів України за розміром земельного банку (245 тис.га).

Основним напрямком діяльності є випуск цукру, а також вирощування зернових і олійних культур, виробництво молока і м'яса.

За дев'ять місяців 2013 виручка компанії становила 260,260 млн євро, показник EBITDA - 103,03 млн  євро, чистий прибуток - 82,4 млн євро.

Найбільшим акціонером Astarta є її головний виконавчий директор Віктор Іванчик (36,99%), 25,99% належить голові ради директорів Валерію Короткову. Ще 5,4% акцій компанії володіє польський фонд Amplico. Решта перебувають у вільному обігу на Варшавській фондовій біржі. Капіталізація станом на вчора - 540 млн доларів.

Враховуючи, що Astarta є найбільшим в Україні виробником цукру з часткою ринку в 25%, зниження випуску даної продукції не могло не позначитися на загальних показниках галузі.

За даними Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор", в 2013 році в країні було вироблено 1,2 млн т цукру проти 2,3 млн т в минулому.

Значне зменшення кількості цієї продукції викликано тим, що інші великі гравці ринку, в числі яких компанії "Укрпромінвест" і "Мрія Агрохолдинг", також знизили виробництво.

Агрохолдинг Ukrlandfarming навіть законсервував свої цукрові заводи, а Kernel взагалі вирішив піти з цього ринку, продавши кілька своїх підприємств.

Такі дії учасників ринку пояснюються перевиробництвом цукру в Україні протягом останніх двох років і пов'язаним з цим зниженням цін - якщо влітку 2011 року вони досягали 9 тис грн/т, то аж до середини 2013 року коливалися в межах 4,5-5,5 тис грн/т.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: