У МОЗ запевняють, що не скорочуватимуть фінансування онкохворих дітей

Середа, 15 січня 2014, 09:29

Розповсюджена деякими ЗМІ інформація про те, що в проекті держбюджету на 2014 рік на лікування онкохворих дітей передбачено в чотири рази менше коштів, ніж минулого року, не відповідає дійсності і має завідомо провокаційний характер.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби МОЗ.

Як зазначається, насправді на бюджетну програму "Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру", в яку входить більше двадцяти напрямків, в тому числі, забезпечення лікування онкохворих дітей, у 2014 році передбачено на 173 261 млн гривень більше, ніж у 2013 році.

Минулого року, нагадаємо, на цю програму було виділено 2,118 млрд гривень.

Реклама:

Розподіл коштів між різними напрямами цієї бюджетної програми здійснюватиметься лише після того, як держбюджет на 2014 рік буде прийнято Радою.

"Будь-які заяви про скорочення бюджетного фінансування соціально вагомих програм, особливо таких, як лікування дітей з онкологічними та  онкогематологічними захворюваннями, є абсолютно безпідставними", - наголосив директор департаменту економіки та ресурсного забезпечення МОЗ Володимир Дуда.

За його словами, об’єм коштів, скерованих державою на закупівлю медпрепаратів для онкохворих дітей, у 2013 році збільшився з 91 млн гривень до 216 млн гривень, завдяки чому вдалося досягти стовідсоткового забезпечення їх необхідними ліками.

"Можу запевнити вас в тому, що в цьому році на лікування наших маленьких громадян з онкологічними патологіями з державного бюджету буде виділено не меншу суму, аніж в минулому році, а можливо, й більшу", - зауважив представник МОЗ України.

Як відомо, на лікування усіх онкохворих дітей України на 2014-ий рік передбачено лише 50 мільйонів гривен.

Як відомо, фінансування дітей з онко- та онкогематологічними хворобами також передбачене з відрахуваннь від проведення державних лотерей, але волонтери наголошують, що наповнення цього спецфонду непрогнозоване і у кращому випадку "живі" гроші з нього надійдуть лише в серпні.

"А тендери не проводитимуться без грошей і діти сидітимуть на 50 мільйонах гривен до вересня", - підкреслює Ганна.

На дорослих онкохворих, за даними волонтерки, передбачено 298 мільйонів гривен замість необхідного мінімума у 1,7 мільярда гривень.

.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: