Клименко хоче отримувати всю інформацію про застрахованих українців

Вівторок, 14 січня 2014, 12:07

Міністерство доходів і зборів хоче отримувати всю інформацію про застрахованих українців.

Така ініціатива міститься в новій формі податкової декларації, оприлюдненій на сайті відомства, пише "Комерсант-Україна" .

Як пише вимдання, вже найближчим часом страховий ринок можуть чекати істотні зміни правил роботи. Ці зміни можуть бути викликані прийняттям наказу Міністерства доходів і зборів "Про затвердження форми податкової декларації з податку на доходи (прибуток ) страховика", проект якого вже оприлюднений на сайті міністерства.

"Прийняття проекту наказу врегулює питання обчислення податку на прибуток платниками, які здійснюють страхову діяльність", - йдеться в повідомленні міністерства.

Реклама:

Згідно з новим порядком обчислення податку на прибуток, платники ведуть окремий облік доходів і витрат, пов'язаних із здійсненням страхової діяльності та оподатковуваних за ставкою 3%, та іншої діяльності, не пов'язаної зі страховою, оподатковуваних за загальною ставкою.

Найбільш несподіваним для страховиків став пункт, що передбачає розкриття повної інформації, в тому числі особистої, про всіх клієнтів. Ці дані повинні подаватися окремим документом.

"Наша мета - приведення в порядок ринку страхових послуг: дуже часто страховиків використовують у схемах ухилення або оптимізації податків", - пояснили в прес-службі Міндоходів.

Учасники ринку стверджують, що ці дані є конфіденційними і не підлягають розголошенню.

Згідно зі ст. 40 закону "Про страхування", інформація про юросіб та фізосіб, яка містить таємницю страхування, надається страховиком на письмовий запит або з письмового дозволу власника такої інформації, а також на вимогу або за рішенням суду.

Втім, в міністерстві стверджують, що інформація буде надходити тільки до них, і ніхто інший її не отримає.

"По суті , багато видів звітності по прибутку і ПДВ вже подаються з розкриттям подібних даних. Як результат, збільшуються надходження до бюджету і зменшується кількість перевірок" , - пояснили в прес-службі.

Як повідомляли видання, після того як з початку 2013 року, страховиків перевели на сплату тривідсоткового податку з чистих премій, обсяг надходжень від страхових компаній істотно знизився.

У I півріччі 2013 СК сплатили до бюджету всього 302,4 млн гривень податку на прибуток, з них податок з премій становив  лише 173,4 млн гривень, в той час як за аналогічний період 2012 року вони сплатили 369,3 млн гривень і 295, 4 млн гривень відповідно.

Страховики сподіваються, що нововведення не буде прийнято.

За словами учасників ринку , це вже не перша спроба міністерства отримати доступ до інформації про застрахованих осіб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!