Українці значно зменшили інвестиції в банківські депозити

Вівторок, 14 січня 2014, 10:04

У грудні минулого року українці значно зменшили інвестиції в банківські депозити.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як пише видання, приплив коштів на рахунки фізичних осіб значно скоротився.

Про це вчора повідомила директор департаменту нормативно-методологічного забезпечення банківського регулювання та нагляду Нацбанку Наталія Іваненко.

Реклама:

За її словами, обсяг вкладів фізосіб в 2013 році зріс на 70 млрд гривень.

"Практично весь приріст склали вклади у гривні. До того ж населення віддавало перевагу довгостроковим депозитам", - уточнила Іваненко.

З урахуванням того, що за 11 місяців минулого року банки залучили у населення 69,713 млрд гривень, грудневий приплив був надзвичайно малий - всього близько 280 млн гривень.

У прес-службі НБУ не змогли відповісти на запит і уточнити цю цифру.

Проте джерело в центробанку повідомило, що ситуація з депозитами громадян дещо краще - у грудні приплив становив 1,5 млрд гривень.

Втім, навіть у цьому випадку ситуація досить плачевна, оскільки протягом усього року щомісячні надходження на депозити становили 3-12 млрд гривень.

Настільки малий приплив коштів також не є традиційним для грудня, так як в останній місяць попередніх років українці довіряли банкам 4-8 млрд гривень. Грудневий невеликий приплив пояснюється нестабільною політичною ситуацією.

"Певне скорочення коштів на рахунках фізичних осіб в перші три тижні грудня було повністю компенсовано значним приростом депозитів в останній тиждень, який становив 7 млрд гривень, з них 6 млрд - саме в національній валюті. Фактично вкладники не знімали депозити достроково, а просто притримували кошти - чи не перевкладати їх на новий термін", - повідомило джерело.

За словами джерела, як тільки стало відомо про домовленості між президентами України та Росії, в останній тиждень грудня депозити стрімко зросли. Вкладники зрозуміли, що ситуація нормалізувалася.

Учасники ринку також пов'язують грудневий тренд з масовими акціями протесту в Україні.

Банкіри прогнозують, що найбільший приплив коштів відбуватиметься саме в національній валюті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!