"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати вимагають збільшити видаткову частину держбюджету

Вівторок, 14 січня 2014, 09:26

У Верховній раді розпочався процес розгляду депутатських поправок до проекту державного бюджету.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, у розпорядженні видання опинилася попередня таблиця депутатських правок до законопроекту №3000 "Про держбюджет на 2014 рік".

Нагадаємо, уряд подав проект головного фінансового документа країни у вересні, але голова Верховної ради Володимир Рибак відправив його на доопрацювання. Новий проект був поданий тільки 19 грудня, після переговорів з Росією про виділення кредиту в 15 млрд доларів і зниження ціни газу.

Реклама:

Тоді була затверджена спеціальна процедура затвердження бюджету, згідно з якою всі правки мали бути подані до 8 січня.

За словами глави комітету Верховної ради з питань бюджету Євгена Геллера (Партія регіонів), надійшло понад 3 тис поправок, на реалізацію яких необхідно близько 750 млрд гривень.

Ця сума вдвічі перевищує прибуткову частину урядового проекту (392,4 млрд гривень).

Глава фракції ПР Олександр Єфремов не виключив, що бюджет буде прийнятий без врахування пропозицій народних депутатів  так як збалансувати його буде неможливо.

Як пише видання, згідно з таблицею пропозицій, депутати наполягають як на збільшенні доходів загального фонду держбюджету - максимальне зростання на 17,83 млрд гривень, так і на їх скорочення на 2,6 млрд гривень. Така ж ситуація і по видатковій частині. Внесена поправка про зниження рівня держборгу на 14,5 млрд гривень, до 565,55 млрд гривень.

Депутати вважають за необхідне розширити кількість проектів, що фінансуються за рахунок держгарантій (уряд запропонував обмежити витрати на ці цілі 50 млрд гривень).

Зокрема, Володимир Яворівський ("Батьківщина") наполягає на будівництві лінії метрополітену в Києві в напрямку житлового масиву "Вигурівщина-Троєщина".

При цьому в Компартії хочуть посилити контроль за цільовим використанням кредитів під гарантії держави та щоквартально інформувати парламент про надання таких коштів.

Як опозиціонери, так і представники більшості вважають за необхідне виключити з доходів загального фонду держбюджету збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства та знову направляти ці кошти до спецфонду.

Запропоновано також збільшити кількість програм, які б фінансувалися за рахунок коштів спецфонду.

Представники опозиції пропонують позбавити уряд права випускати в 2014 році фінансові казначейські векселі для погашення заборгованості з відшкодування різниці в тарифах на теплопостачання.

А Юрій Шаповалов (ПР) наполягає на списанні боргів місцевих органів влади по середньострокових позиках, які вони "змушені були отримувати через прорахунки Мінфіну".

За даними Асоціації міст, цей обсяг становить 4,7 млрд гривень.

За словами голови підкомітету з питань місцевих бюджетів Костянтина Павлова (Партія регіонів), основним напрямком має стати підтримка місцевих бюджетів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!