"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ринок комп'ютерів "повернувся в 2009 рік"

П'ятниця, 10 січня 2014, 10:32

Продажі традиційних комп'ютерів впали на 10% в 2013 році.

Про це повідомляє дослідницька фірма Gartner, пишуть "Весті.Економіка".

Падіння поставок на 10% стало найгіршим за всю історію індустрії.

Для задоволення попиту знадобилося лише 315,9 млн комп'ютерів. У IV кварталі продажі знизилися на 6,9% (у США на 7,5%) до 82,6 млн, а до цього йшли в мінус ще шість кварталів поспіль.

Реклама:

У результаті ринок "повернувся в 2009 р". IV квартал цікавий тому, що в цей час популярність електронних товарів традиційно зростає. На такому тлі депресія в ніші ПК виглядає страхітливо: якщо навіть під Різдво і Новий рік люди не купували комп'ютери, значить на світле майбутнє сподіватися не варто.

Причиною рекордно низького попиту на ПК стала популярність смартфонів і планшетів. Не тільки розвинені країни, а й ринки, що розвиваються перемикають увагу на гаджети.

Більше того, у ряді країн, що розвиваються покупка великого смартфона, фаблета або планшета для багатьох людей стає повноцінною заміною комп'ютера, так як всі базові функції тут присутні, малий розмір забезпечує зручність в експлуатації, а ціна нижча, ніж у більшості ПК, якщо не брати до розрахунок хромбуки. Така динаміка, швидше за все, збережеться і в найближчі роки.

На першому місці з продажів комп'ютерів і раніше Lenovo.

У китайської компанії, що купила кілька років тому підрозділ IBM з виробництва ноутбуків, 18,1% ринку. Кількість проданих комп'ютерів у Lenovo навіть підросла на 6,6%. Китайцям і раніше простіше виживати завдяки стабільному попиту на продукцію, який забезпечує півторамільярдну населення КНР.

На другому місці американська HP з 16,4%, і ось у неї продажі впали на 7,2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: