"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Борг китайських компаній становив два річних ВВП Ірландії

Понеділок, 9 грудня 2013, 17:10

У 2014 році китайські компанії мають виплатити за боргами 427 мільярдів доларів, що порівнянно з двома річними ВВП Ірландії.

Про це повідомляє "Lenta.ru" з посиланням на Bloomberg.

За інформацією видання, в порівнянні з 2013 роком виплати збільшаться на 19%.

Якщо продовжити порівняння Bloomberg, з'ясується, що китайським компаніям доведеться заплатити за рік більше, ніж виробляє економіка Швеції (близько 400 мільярдів доларів) і Швейцарії (близько 370 мільярдів) або як економіки Фінляндії та Данії разом узяті (200 і 215 мільярдів доларів відповідно).

Реклама:

По всій видимості, Ірландія була обрана для публікації агентства як країна, яка сильно постраждала від боргової кризи і якій потрібна допомога зовнішніх кредиторів. Держборг Ірландії перевищує річний ВВП приблизно на чверть.

Інвестори охоче вкладалися в борги китайських компаній на тлі рекордного зростання місцевої економіки. Останнім часом ситуація змінилася: ВВП в Китаї в 2013 році зросте менше, ніж на 8% на рік, на тлі чого продажі облігацій китайських компаній значно скоротилися.

Тільки в листопаді в Китаї були скасовані або перенесені на пізніший термін продажу облігацій на 96,1 мільярда юанів, а місяцем раніше - ще на 29,8 мільярда.

Bloomberg відзначає, що зростання виплат викликає побоювання щодо кредитної стійкості китайських компаній. Поки вони ще жодного разу не оголошували дефолт за своїми облігаціями.

Раніше повідомлялося, що на тлі уповільнення темпів зростання економіки Китаю, збільшується і прибутковість державних облігацій країни.

Зокрема, наприкінці листопада прибутковість по 10-річних цінних паперах перевищила позначку в 4,72%, встановивши новий восьмирічний максимум.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!