Країни СОТ домовилися про глобальну реформу організації

Субота, 7 грудня 2013, 11:37

Члени Світової організації торгівлі проголосували за прийняття Балійського пакета домовленостей.

Рішення традиційно було прийнято шляхом консенсусу, передає ИТАР-ТАСС.

Зокрема, країни офіційно прийняли угоду по торговим процедурам, п'ять документів аграрного блоку, в тому числі угоду з продовольчої безпеки та декларацію щодо експортної конкуренції, а також чотири документа, що входять до блоку з підтримки найменш розвинених країн.

За інформацією видання, перед початком конференції питанням, яке ставило під загрозу прийняття пакета, була вимога Індії надати країні безстрокові вилучення з її зобов'язань щодо СОТ щодо закупівель зерна за регульованими цінами, значно нижче світових. Ця міра необхідна країні для підтримки місцевих фермерів.

Реклама:

Як наголошується, напередодні в ході переговорів, що затяглися до глибокої ночі, вдалося домовитися про встановлення перехідного періоду, прийнятного як для Індії, так і для її опонентів, які становлять переважну більшість країн СОТ.

Балійський пакет створює базу для завершення Дохійського раунду переговорів в рамках СОТ про лібералізацію світової торгівлі, що знаходяться у глухому куті з 2008 року. Їх метою є зниження тарифів на торгівлю продукцією сільського господарства і промисловими товарами.

Цінність Балійського пакета полягає також у тому, що йдеться про першу глобальну реформу міжнародної торгівлі і про підписання перших юридично зобов'язуючих документів СОТ з часу створення організації в 1995 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!