Український бюджет може закінчити рік з "діркою" в 100 мільярдів

Четвер, 5 грудня 2013, 20:32

Екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник вважає, що дефіцит державного бюджету в поточному році може досягти історичного максимуму і становити 100 млрд гривень.

Про це пише "Обком" з посиланням на УНІАН.

"Цього року бюджетний дефіцит може перекрити сумний рекорд 2009 року і становити 100 млрд гривень. Відповідно до Закону про бюджет на 2013 рік, його доходи повинні були зрости більш ніж на 12%. Але ми маємо результати 11 місяців, залишається місяць до кінця року, і на поточний момент доходи зросли лише на 2,8%", - сказав Пинзеник.

За його словами, країна не має права жити з такою "дірою", і це закінчиться серйозними випробуваннями.

Реклама:

Він також зазначив, що дефіцит доведеться закривати самостійно за рахунок Національного банку. Частково діра в бюджеті вже покрита банальним улізання в нові борги. Але дуже турбує той факт, що все більшу участь у бюджетному процесі бере Національний банк.

"Нацбанк перерахував до скарбниці 27 млрд гривень у порівнянні з 16,6 млрд гривень минулого року. Поки я не бачу в цьому явних загроз, але сама по собі така тенденція залишається тривожною. Незважаючи на заяви уряду про те, що у нас нібито зростає економіка, насправді бюджетні доходи зменшилися", - сказав Пинзеник.

При цьому він звернув увагу, що події які відбуваються в економіці не мають прямого зв'язку з наростаючим в останні тижні політичним протистоянням.

"Якщо подивитися на ситуацію, яка склалася, вона нагадує ситуацію минулого року - бюджет нереальний, в бюджеті велика діра. І замість того, щоб вирішувати проблеми, які не дозволяють виконувати бюджетні зобов'язання, уряд влазить в багатомільярдні борги", - зазначив екс-міністр.

За його словами, бюджет цього року провалений. І він показує реальні масштаби проблем, які існують в українській економіці. Така ситуація складалася в Україні з першого місяця поточного року.

" Це відповідальність уряду, який підготував нереальний бюджет, який не забезпечив реальних джерел фінансування, і який призвів до критичного зростання боргів", - підкреслив парламентарій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!