Єврокомісія оштрафувала 8 банків за картельну змову

Середа, 4 грудня 2013, 13:35

Європейська комісія оштрафувала вісім міжнародних банківських корпорацій на суму 1,71 мільярда євро за участь у картельній змові на ринку процентних деривативів.

Про це повідомляється в прес-релізі ЄК, пише "Прайм".

Чотири з оштрафованих банків брали участь у картелі, контролювати деривативи на процентні ставки в євро. Шість з восьми організацій брали участь в одному або декількох двосторонніх картелях, маніпулювати аналогічними інструментами, деномінованими в ієні.

Всі вони - Barclays, Deutsche Bank, Societe Generale, RBS, UBS, JPMorgan, Citigroup, RP Martin - порушували конкурентне законодавство ЄС.

Реклама:

"У скандалах зі ставками EURIBOR і LIBOR шокував не тільки факт маніпуляції, що заборонено регуляторами в усьому світі, а й змова між банками, які повинні, навпаки, конкурувати один з одним. Сьогоднішнє рішення являє собою чіткий сигнал про те, що ЄК має намір боротися і вводити санкції проти картелів у фінансовому секторі. Здорова конкуренція і прозорість життєво необхідні для нормальної роботи фінансового ринку", - заявив віце-президент ЄК з конкуренції Хоакін Альмунія.

Єврокомісія розробила нові правила регулювання ринкових інструментів і висунула 18 вересня відповідний законопроект, під дію якої підпадає, зокрема, міжбанківська ставка LIBOR.

Основними пунктами законопроекту є посилення контролю над процесом визначення ставок, оптимізація методології їх розрахунку, підвищення прозорості. Всі особи, які надають дані для розрахунку ставок, повинні будуть підписати юридично обов'язкові правила поведінки.

Законопроект передбачає штрафи у розмірі до 500 тисяч євро для фізичних осіб і до 1 мільйона євро або 10% річного обороту (залежно від того , що більше ) - для юридичних осіб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!