"Укрзалізниці" для оновлення вагонного парку потрібно близько 16 мільярдів

Вівторок, 3 грудня 2013, 20:05

"Укрзалізниці" в умовах значного зносу вагонного парку необхідно близько 15-16 мільярдів гривень до 2020 року на його оновлення, а на поточне утримання - близько 2 мільярдів гривень щорічно.

Про це в інтерв'ю УНІАН заявив перший заступник начальника Головного управління приміських пасажирських перевезень "Укрзалізниці" Олександр Гудков.

"Для оновлення парку моторвагонного рухомого складу до 2020 року необхідно близько 15-16 млрд гривень. Для утримання цього парку, ремонту, техобслуговування та інших операцій необхідно витрачати ще 2 млрд гривень на рік", - сказав він.

За словами Гудкова, місцева влада не бере участь в придбанні рухомого складу, як це передбачено законом, у зв'язку з чим покупку нових пасажирських вагонів та приміських поїздів планує по можливості здійснювати "Укрзалізниця".

Реклама:

"Організація приміських перевезень - дуже дорогий захід, який цілком лягає на плечі залізниць України", - підкреслив Гудков.

Також, зазначив він, з року в рік спостерігається негативна тенденція несвоєчасного і неповного відшкодування місцевими бюджетами витрат на перевезення пільгових категорій громадян, що істотно погіршує фінансовий стан галузі. Зокрема, через недоотримання коштів немає можливості підвищувати якість послуг для пасажирів і оновлювати рухомий склад.

Крім того, приміські пасажирські перевезення є збитковими для "Укрзалізниці", тому, за словами Гудкова, цей сектор в даний час не перспективний і не готовий до комерціалізації.

"Реалізація комерційних перевезень у приміському сполученні - перспектива, але далеко не близька. До того ж у нас немає жодного запиту від комерційних структур, немає їх зацікавленості, наприклад, в тому, щоб взяти в оренду поїзд або нитку графіка. Немає і інших комерційних пропозицій, пов'язаних з організацією приміських перевезень", - сказав Гудков.

Як повідомлялося, "Укрзалізниця" у зв'язку із зносом залізничного транспорту та для забезпечення комфортних умов перевезення пасажирів пропонує включити в проект державного бюджету на 2014 рік кошти на покупку нових пасажирських вагонів та приміських поїздів на суму близько 10 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!