Ставицький вірить, що російський газ в 2014 буде дешевше

Вівторок, 3 грудня 2013, 09:43

Україна розраховує на успішне завершення переговорів з Росією про зниження ціни на газ до кінця поточного року, але навіть у разі їх невдачі країні вдасться домогтися здешевлення газу наступного року.

Про це в інтерв'ю "5 каналу" заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, передає "Інтерфакс-Україна".

"Переконаний, що наступного року ми зможемо знизити ціну 10-15%, і це не тільки завдяки переговорам з Росією", - сказав він.

Ставицький зазначив, що Україна вважає справедливою ціну російського газу на рівні близько 280 доларів за 1000 куб.м, тоді як в поточному році він обходиться їй у середньому в 401-402 доларів за 1000 куб.м з урахуванням 100 доларів знижки за пролонгацію розміщення Чорноморського флоту.

Реклама:

"У мене є надія, що ми цього (зниження ціни на переговорах з РФ) доб'ємося. Цю надію ми підігріваємо тими кроками, якими ми робимо", сказав міністр, нагадавши про зниження обсягів закупівлі російського газу, що спричинило падіння котирувань акцій "Газпрому", і подальшої диверсифікації його поставок.

Ставицький уточнив, що держбюджет- 2014 планується побудувати на новій зниженій ціні газу, однак якщо переговори завершаться невдачею, то при визначенні прогнозної ціни доведеться виходити з ціни спотових закупівель з можливістю її перегляду після першого кварталу 2014 року.

Він нагадав, що цього року Україна вже закупила в Європі мінімум 2,5 млрд куб. м газу за середньою ціною близько 370 доларів за тисячу куб. м, а недавно вдалося домовитися з ЄС про відкриття найбільш значимого після російського маршруту постачання газу в Україну через Словаччину.

"Відкриття словацького маршруту на 100% диверсифікує питання поставки газу", - підкреслив Ставицький.

При цьому він піддав критиці позицію ЄС, яка затягувала відкриття цього маршруту, незважаючи на положення Енергетичної хартії, а також запропонувала користуватися ним тільки з 1 вересня 2014 при виконанні ще трьох умов .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: