"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна в 16 разів зменшила свої вимоги за обсягом фіндопомоги ЄС

Вівторок, 3 грудня 2013, 08:51

Україна зменшила свої вимоги за обсягом фінансової допомоги Євросоюзу на реформування української економіки.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, уряд різко змінив оцінку вартості адаптації української економіки до стандартів Євросоюзу.

Прем'єр-міністр Микола Азаров і перший віце-прем'єр Сергій Арбузов заявили українським телеканалам, що Україна не просить у ЄС 160 млрд євро.

Реклама:

Арбузов підкреслив, що їм необхідно до 10 млрд євро кредитних коштів.

"Приблизно у вересні я подавав розрахунки. Нам достатньо було 3-5 млрд євро, які б дали можливість нас підтримати, щоб запустити модернізацію. Криза посилилася, потрібно знову зробити розрахунки і вийти на якусь суму, але це не 160 млрд євро, це може бути 10 млрд євро. І то ми просили кредитні лінії: коли прийде час, ми повернемо", - заявив він.

Нагадаємо, минулого тижня президент Віктор Янукович оцінив ці витрати в 160 млрд євро, заявивши, що для реалізації угоди України необхідно отримувати від ЄС фінансову допомогу не менше 20 млрд євро на рік. Ці розрахунки підготували в Інституті економіки та прогнозування Національної академії наук.

Як уточнили співрозмовники в Кабміні і Мінекономторгівлі, в уряді ці цифри стали обговорювати лише за кілька днів до Вільнюського саміту.

Директор Інституту економіки та прогнозування Валерій Геєць заявляє, що не знає про нові цифри, названі Арбузовим.

За його словами, сума в 160 млрд євро була отримана зовсім не на підставі зіставлення потреб країни з рівнем підтримки східноєвропейських країн-членів ЄС.

"Розрахунки з цифрами підтримки країн Східної Європи були дані лише як порівняння. Ми розрахували всі можливі втрати України: від збитків у торгівлі з Росією, переходу на нові техрегламенти та екологічні стандарти, виконання енергетичних директив, до збільшення резервів НБУ для стабілізації курсу гривні", - говорить Геєць.

За його словами, за методикою МВФ резерви повинні бути не менше 1,24 млрд доларів, зараз вони становлять лише 20,3 млрд доларів.

"Ми не заявляємо, що всі ці гроші має виділити ЄС, проте в нашому бюджеті коштів на це немає, тому левова частка може бути виділена Євросоюзом", - вважає Геєць.

При цьому, за його словами, в цю суму не входять витрати на модернізацію промислових потужностей.

"Виходячи з рівня зношеності наших фондів - близько 80%, ця сума становитиме не менше 400-500 млрд євро, однак це вже завдання бізнесу, а не уряду", - пояснив Геєць.

Такі заяви першого віце-прем'єра свідчать про бажання відновити зірвані переговори з ЄС. Про таку можливість вчора заявив президент Європейської комісії (ЄК) Жозе Мануел Баррозу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!