Рада Нацбанку похвалила регулятор за стабільність гривні

П'ятниця, 27 грудня 2013, 13:18

Проведення Нацбанком грошово-кредитної політики в січні–вересні 2013 року відповідало цілям і завданням, дало змогу забезпечити стабільність грошової одиниці України, сприяло стабільності банківської системи.

Про це заявила Рада Нацбанку, йдеться у повідомленні на сайті регулятора.

Згідно із повідомленням, рада констатувала, що протягом січня-вересня 2013 року показник приросту індексу споживчих цін у річному вимірі коливався на рівні, близькому до нуля.

"Макроекономічні умови здійснення грошово-кредитної політики характеризувалися покращенням платіжного балансу, зведений профіцит якого за три квартали поточного року становив 1,5 млрд доларів порівняно з "мінус" 0,8 млрд доларів у відповідному періоді 2012 року", - зазначено в повідомленні.

Реклама:

Як зазначається, це сприяло збалансованості валютного ринку та передбачуваній динаміці обмінного курсу гривні, який за 9 місяців 2013 року на міжбанківському валютному ринку знизився відносно долара на 1,18% - до 8,1471 гривень за долар.

За умов забезпечення стриманої інфляційної динаміки Нацбанком вживалися системні заходи для стимулювання розвитку національної економіки, зокрема шляхом забезпечення відповідного обсягу грошової пропозиції.

Так приріст грошової маси за січень - вересень 2013 року становив 12,7%, монетарної бази - 11,5%.

Згідно з рішенням Ради перевищення показником приросту монетарної бази річних прогнозних орієнтирів, визначених

Основними засадами грошово-кредитної політики на 2013 рік, обумовлювалося ситуацією в економіці та було допустимим відповідно до рекомендацій, зазначених у Рішенні Ради від 5 вересня 2013 року № 11, щодо створення належних монетарних стимулів для відновлення економічного зростання.

Рада констатує, що стабільність грошової одиниці сприяла підвищенню довіри до неї суб’єктів економіки.

Збільшення депозитів у національній валюті в січні - вересні 2013 року становило 22,8%, водночас в іноземній валюті - лише 1,4%. Як результат показник доларизації депозитів за цей період знизився з 43,7% до 39,0%.

"Зростання ресурсної бази банків сприяло зниженню середньозваженої процентної ставки за кредитами в національній валюті до 15,2% у вересні 2013 року з 17,6% у грудні 2012 року, на міжбанківському кредитному ринку – до 3,1% з 8,1% відповідно", – йдеться в повідомленні Ради.

Збільшення депозитного портфеля банків та стабілізація ринкових очікувань сприяли поступовій активізації кредитування реального сектору економіки - за 9 місяців 2013 року зростання кредитів, наданих суб’єктам господарювання, становило 7,1% порівняно з 3,5% у відповідному періоді 2012 року.

Рада рекомендувала Правлінню Нацбанку в разі подальшого збереження низьких темпів інфляції під час регулювання обсягу грошової пропозиції до кінця 2013 року продовжувати керуватись Рекомендаціями.

Правлінню Нацбанку також рекомендовано в межах виконання основної функції Нацбанку із забезпечення стабільності національної грошової одиниці максимально ефективно підтримувати заходи Кабміну щодо стимулювання економічного зростання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!