У бюджеті-2014 не передбачено зниження цін на російський газ - депутат

Четвер, 26 грудня 2013, 19:08

Домовленості з Росією про зниження ціни на газ і виділення кредиту не відображені в проекті державного бюджету України на 2014 рік, представленому на розгляд Верховної ради 19 грудня.

Про це заявила народний депутат України, член бюджетного комітету, екс-глава Держказначейства Тетяна Слюз в інтерв'ю УНІАН.

"Всі розмови про те, що затвердження держбюджету відкладалося в очікуванні інформації про ціни на газ, курс валют і російський кредит, які будуть відображені в бюджеті, - просто вигадка. Я уважно прочитала проект і не побачила в ньому ні зниження цін на газ, ні валютного курсу для розрахунків" Нафтогазу", - сказав вона.

Депутат зазначила, що в бюджеті на наступний рік не передбачено отримання решти 12 млрд доларів кредиту Російської Федерації.

Реклама:

"За зовнішніми запозиченнями прогнозується 46 млрд гривень, і навіть якщо ми ніде більше не будемо займати, очевидно, що 12 млрд доларів тут не поміщається. Ймовірно, це довгострокова перспектива", - сказала Слюз.

Водночас, вона не виключає, що протягом року планка зовнішнього боргу може переглядатися, як це було в грудні поточного року.

Також Слюз зазначила, що щоквартальний перегляд ціни на газ дає Росії певні важелі тиску на Україну.

"Я б запропонувала, щоб кожна з наших промислових монополій уклала угоду з російським "Газпромом" окремо. Чому "Нафтогаз" бере на себе ці повноваження?", - сказала вона.

Як повідомлялося, Кабмін 19 грудня представив на розгляд Верховної ради законопроект про держбюджет України на 2014 рік, згідно з яким прогнозується інфляція на рівні 4,3%, зростання ВВП на 3% , дефіцит на рівні 59,5 млрд гривень і держборг на рівні 35% від ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: