На світовому ринку продаються нафтогазові активи на 135 мільярдів

Четвер, 26 грудня 2013, 17:56

Нафтогазові активи на загальну суму більше 135 мільярдів доларів були виставлені на продаж у третьому кварталі 2013 року, і до середини грудня їх обсяг упав ненабагато - до 126 мільярдів доларів.

Про це свідчать оцінки дослідницької компанії Derrick Petroleum Services, пише газета Financial Times.

За інформацією видання, частка активів США на ринку збільшилася з 24% в 2012 році до 28% в поточному році.

Продажи активів збільшилися за останні роки на тлі прагнення багатьох великих компаній позбутися не ключових активів. Багато великих компаній сектора, як очікується, будуть і далі скорочувати портфель активів, розпродаючи непрофільні підприємства протягом декількох років.

Реклама:

Так, BP в жовтні оприлюднила плани відчуження підрозділів ще на 10 млрд доларів до кінця 2015 року, при тому що за останні три роки група вже продала активи на 38 млрд доларів.

Аналітики очікують, що новий глава Royal Dutch Shell Бен ван Берден буде активніше позбавлятися від непрофільних підприємств, ніж його попередник.

Передбачається також, що BG Group, проекти якої в Австралії і Бразилії будуть пущені в комерційну експлуатацію в наступні три роки, також намагатиметься скоротити портфель.

Поки найбільшими покупцями були нафтові держкорпорації і фонди національного добробуту.

За оцінками Derrick, на них припало понад 75% міжнародних угод в нафтогазовому секторі в це році. Витрати цих двох варіантів компаній на придбання в галузі подвоїлися в порівнянні з минулим роком і становили більше 40 млрд доларів.

Лідерами залишаються нафтові держкорпорації Китаю, які витратили в 2013 році 18,9 млрд доларів на активи в Казахстані, Мозамбіку, Єгипті, Перу та Анголі.

Разом з тим Derrick зазначає, що при всьому достатку пропозиції на ринку повний цикл продажу активів став довшим, так як багато компаній з розвинених утримуються від покупок.

"В цілому це ринок покупця. Пропозицій активів на ринку багато, на закриття угод йде більше часу", - заявив керуючий директор Derrick Petroleum Services Яшодіп Деодар.

При цьому керуючий служби аналізу M&A Wood Mackenzie Люк Паркер оцінює суму потенційних угод, які в даний час можуть бути укладені на нафтогазовому ринку в 300 млрд доларів.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!