Аграрії закликають Кабмін скасувати подвійну сертифікацію зерна

Четвер, 26 грудня 2013, 12:27

Аграрні асоціації просять Кабмін якнайшвидше ухвалити проект постанови, що передбачає скасування подвійної сертифікації зернових і подальшу дерегуляцію ринку зерна.

Про це йдеться у зверненні аграріїв до уряду.

Згідно зі зверненням, асоціації вказують на те, що Держпідприємництвj також пропонує зробити обов'язковим отримання сертифіката якості зерна тільки в разі відвантаження партій вагою більше 15 тис тонн, що відповідає світовим стандартам.

Крім того, у разі прийняття цієї постанови, державні органи будуть зобов'язані визнавати результати досліджень якості зерна незалежними акредитованими лабораторіями, що , на думку аграрних асоціацій, сприятиме демонополізації ринку таких послуг.

Реклама:

"Ми сподіваємося на послідовність дій уряду і, в цьому контексті прийняття постанови дозволить на підзаконному рівні пом'якшити надмірне державне регулювання до того часу, поки зазначене питання не буде врегульовано остаточно на законодавчому рівні", - сказано в зверненні аграріїв.

При цьому, автори звернення підкреслили, що необхідність дерегуляції пов'язана зі значними логістичними витратами при торгівлі зерном, що обумовлено необхідністю сертифікувати продукцію при кожній її завантаженні, а також не поодинокими випадками зловживання регуляторними повноваженнями на місцевому рівні.

Надалі, аграрії сподіваються на те, що дерегуляція галузі придбає комплексний характер, зокрема, буде скасована щорічна сертифікація зерносховищ, технічний огляд сільськогосподарської техніки, узгодження імпорту кожної партії засобів захисту рослин та інших регуляторних процедур, що стримують розвиток аграрного сектора.

У грудні Держпідприємництво виступило з пропозицією дерегулювати ринок зерна, зокрема скасувати подвійну сертифікацію зернових, закріпивши свою пропозицію проектом постанови Кабміну "Про деякі питання щодо переміщення зерна та продуктів його переробки".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: