Apple оштрафували за порушення ринкових правил

Середа, 25 грудня 2013, 20:52

Антимонопольна служба Тайваню оштрафувала компанію Apple на 675 тисяч доларів, так як визнала, що виробник iPhone порушує ринкові правила, надто активно диктуючи продавцям порядок роздрібних цін на iPhone 5S і 5C.

Про це пише "CyberSecurity".

За словами антимонопольників Тайваню, Apple, передаючи товар для продажу місцевим компаніям, одночасно з ним передає дистрибуційні права на нього, і, відповідно, не може вказувати, за якими саме цінами продавати смартфони покупцям.

За словами представників антимонопольного відомства, Apple була оштрафована на 20 млн нових тайваньських доларів. Виробник може оскаржити це рішення, однак якщо суд вищої інстанції підтвердить правоту ринкового регулятора, то Apple доведеться виплатити штраф в 2,5 рази більший.

Реклама:

Місцева преса зазначає, що три мобільних оператори Тайваню - компанії Chunghwa Telecom, Far Eastone Telecommunications і Taiwan Mobile - вже давно нарікали на політику Apple, а також її надто жорсткі вимоги до продавців.

Всі три компанії говорять, що працюють за відмінними від конкурентів стратегіями і тарифними планами, тому і ціни на iPhone у них повинні відрізнятися.

"Зрозуміло, що в даному випадку Apple намагається пояснити ринку і регулятору: iPhone - це преміальний продукт і компанія хоче продавати його за преміальною ціною", - пише видання.

Також наголошується, що це частина стратегії з так званого захисту бренду, тому Apple не хоче, щоб iPhone розглядався як інструмент цінового демпінгу. У теорії це повинно працювати, однак на практиці дана стратегія дає збої, особливо на жорстко регульованих ринках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: