В бідах української економіки не винні зовнішні ринки - експерт

Середа, 25 грудня 2013, 15:29

В уряді України в бідах економіки прийнято звинувачувати зовнішні ринки.

Таку думку висловив колишній директор генерального економічного департаменту Національного банку України Ігор Шумило, пише "LB.ua".

"Економічну політику України потрібно терміново міняти. Всі проблеми і негаразди в економіці України в останні півтора року уряд нашої країни воліє списувати на проблеми на зовнішніх ринках і погіршення зовнішньої кон'юнктури - на сталь, хімічну продукцію, і так далі", - вважає Шумило.

За його словами, є безліч доказів того, що це - не так. Нинішня глибока криза в економіці України - більшою мірою результат неякісної політики власного уряду, ніж ситуації на експортних ринках.

Реклама:

"Причому, є багато сумнівів як усередині України, так і за її межами, в тому, що нинішній склад Кабміну у принципі здатний не допустити в Україні затяжну економічну депресію і фінансову дестабілізацію в державі. А значить, склад уряду потрібно міняти - і чим швидше, тим краще", - вважає експерт.

"Це не просто слова, для недовіри до політики чинної української влади є багато причин", - повідомляє Шумило.

По-перше, ситуація з інвестиціями в основний капітал, тобто обладнання, модернізацію, виробництво. Вони почали скорочуватися ще з середини 2012 року, а в другому кварталі 2013 року скоротилися вже на 20%.

"Бізнес не відчуває себе в безпеці, і тому не поспішає модернізувати і розширювати виробництво. Але економіка, в яку не інвестують, не може зростати: якщо підприємства не модернізують, вони не можуть конкурувати на ринках. Відсутність інвестицій означає стагнацію, заморожування зарплат і зростання безробіття", - вважає експерт.

По-друге, відтік зовнішніх інвестицій. У нинішньому році вперше за багато років зафіксований відтік прямих іноземних інвестицій з України. Тільки протягом вересня та жовтня іноземні інвестори вивели з її економіки 142 млн доларів. Причина - втома від корупції і продажної судової системи. Такого не було навіть під час світової кризи 2008 року.

По-третє, зниження міжнародними рейтинговими агентствами кредитного рейтингу України в іноземній і національній валюті - до переддефолтного рівня, та ще й з негативним прогнозом по ньому. Серед головних причин для зниження - відсутність стратегії уряду щодо забезпечення валютного фінансування.

Четверта ознака - надзвичайно висока прибутковість українських державних облігацій і ОВДП, тобто вартість залучення для України позикових ресурсів. Причина - дуже дорога страховка інвесторів від дефолту українського суверена. П'ятирічний CDS для України - одна з найвищих у світі, і в останні кілька місяців коливається в діапазоні 800-1000 пунктів.

П'ята ознака - високі девальваційні очікування населення та бізнесу, що створює напругу на валютному ринку.

За оцінкою інвестиційної компанії ICU, співвідношення обсягів торгів з купівлі та продажу валюти на міжбанківському валютному ринку до середньоденного обороту зовнішньої торгівлі зараз вища, ніж під час кризового 2008 року.

"Утримувати ситуацію на валютному ринку під контролем вдається лише завдяки значній різниці між депозитними ставками в національній та іноземній валюті - близько 10 процентних пунктів. Але це робить набагато дорожче вартість фондування для банків - а значить, і вартість кредитних ресурсів, роблячи їх недоступними для більшості бізнесу і населення", - вважає Шумило.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!