Банки подають перший позов проти "правила Волкера"

Вівторок, 24 грудня 2013, 17:23

Американська асоціація банкірів подала судовий позов проти "правила Волкера", яке обмежує торговельну діяльність банків.

Про це пишуть "Весті.Економіка".

Через два тижні після прийняття "правила Волкера", банківські компанії вирішили оскаржити його в судовому порядку. Американська асоціація банкірів (American Bankers Association, ABA ) подала позовну заяву до Апеляційного суду округу Колумбія.

"Правило Волкера", перші пропозиції до якого в 2010 році представив колишній глава ФРС США Пол Волкер, після декількох років обговорень та консультацій з банківськими компаніями в грудні 2013 було схвалено фінансовою владою США.

Реклама:

Закон, який накладає обмеження на торгову діяльність банків, повинен вступити в силу в 2015 році.

Однак представники банківського сектора США залишилися незадоволені остаточним формулюванням закону і пообіцяли підготувати проти нього судові позови.

На думку юристів Американської асоціації банкірів, ряд положень закону є "спірними, схильним до зловживань правом і в цілому не узгоджується з законом".

Представники ABA оскаржують положення "правила Волкера", яке забороняє банківським організаціям володіти активами у розмірі більше 3% від будь-якого хедж-фонду або фонду прямих інвестицій (private equity), а також забороняє інвестувати більше 3% від власного капіталу банку в різні фонди (covered fund).

У позовній заяві Американської асоціації банкірів також наголошується, що в разі набуття чинності положень "правила Волкера" багатьом банкам доведеться позбутися певних інвестицій або повністю списати їх, зафіксувавши збитки.

Зокрема, мова йде про привілейовані цінні папери, випущені трастами. Це так звані Trups-Trust Preferred Securities. У переддень фінансової кризи багато банків випустили подібні цінні папери і "запакувалі" їх в CDO - цінні папери, забезпечені борговими зобов'язаннями.

Регулятори США вже відзначили, що Trup CDO у відповідності з "правилом Волкера" можуть розглядатися як варіація приватних фондів (covered fund). У рамках нового закону банкам доведеться позбутися від даних інвестицій. Про можливі втрати в такій ситуації вже оголосили в банку Zions Bancorp.

За даними видання Wall Street Journal, список банків, які володіють Trup CDO, налічує більше 200 найменувань. Це такі банки, як Citigroup, Wells Fargo і цілий ряд інших банківських організацій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!